/ ZASTAVA CRNE GORE - LAZAR RUZIC
05/11/2021 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лундберг: Црна Гора показала преданост кључним вриједностима УН-а

Премијер Здравко Кривокапић казао је да је једна од најзначајнијих фаза у историји човјечанства формирање УН-а

Црна Гора је, за 15 година чланства у Уједињеним нацијама (УН), показала проактивну улогу и преданости кључним вриједностима те организације, казао је резидентни координатор УН-а, Питер Лундбер, јавља агенција МИНА.

Он је, на церемонији поводом Дана УН-а 24. октобра, Климатска акција: Позив за буђење, истакао да се 15. годишњица црногорске преданости чланству у УН-у одржава са важном 30. годишњицом проглашења за еколошку државу.

-Ништа не говори више о снази такве преданости, као одлучност Црне Горе да то укључи у срце свог Устава- рекао је Лундберг.

Он је казао да, када је Црна Гора одабрала прије 30 година да настави свој развој на зеленом путу, није било много оних који су очекивали да ће тај постати једини разумни пут напријед за све.

-Само три деценије касније, аларми климатских промјена су заглушујући, са доказима које је немогуће игнорисати- рекао је Лундберг.

Како је казао, температуре достижу нове рекордне вриједности, био диверзитет достиже најниже вриједности, океани су све топлији и кисјелији и гуше се у пластичном отпаду.

Лундберг је истакао да емисије гасова са ефектом стаклене басте, коришћење фосилних горива и уништавања шума, гуше планету.

Област ЦОП26, како је додао, мора бити прелазна тачка која ће дати јасну мапу пута да се тај циљ од 1,5 целзијуса задржи и остане испод њега.

-Посвећеност Владе Црне Горе тим циљевима је очигледна и недавна обавеза да се задржи ГХГ испод 35 одсто до 2030. то јасно указује- рекао је Лундберг.

Лудберг је навео да у УН-у вјерују да постоји потенцијал за значајно смањење емисије у сектору енергије, саобраћаја и индустрије.

-Црна Гора, као и многе друге државе које имају ниску емисију ГХГ, имају низак допринос глобалном порасту температуре, али упркос томе нажалост суочаваће се са посљедицама климатских промјена, кроз непожељни домино ефекат на добробит људи, здравље, животну средину и економију- рекао је Лундберг.

Он је казао да се зато мора пажња усмјерити на изградњу и адаптацију отпорности на будући утицај на отпорност на опасности које су прозроковали људи и природа.

-Ако размишљамо о Црној Гори у будућности, чини се да се сада налази на раскршћу приликом дефинисања будућег развоја, бирајући између економског опоравка који ће радити на основу старих пословних приступа или прогресивне транзиције према интелегинтној нискокарбонској економији и бизнисима који неће запоставити никога- рекао је Лундберг.

Лундберг је рекао да је већина активности у климатском одговору и да искуство говори да су климатски интелигентије инвестиције важније него иницијални трошкови.

-Национални план адаптације на климатске промјене који је подржан од УНДП-а, прилика је за постављање почетне тачке за имплементацију тих паметних адаптивних инвестиција- истакао је Лундберг.

Како је казао, још један потенцијал лежи у младим људима.

"Истраживање УНДП-а показује да млади у Црној Гори имају амбицију да се позабаве својим дијелом у тим амбицијама и то треба да буде испуњено”.

Он је казао да су три од четири испитаника спремна да промијене своје навике, укључујући да шетају сваког дана, смање отпад, рециклирају и да рационализују даље коришћење воде и електричне енергије.

Лундберг је навео да Црну Гору, у одговору на климатске промјене, подржава и Агенција УНАПС, која подржава мала и средња предузећа и у сарадњи са локалним властима осигурава да ниједна страна неће остати незнавена када се ради о заштити животне средине.

-Помажући им да схвате да се озелењавање не тиче само соларних панела, заједно са образовањем, инфраструктуром, политички оквири остају кључни покретачи озелењавање- рекао је Лундберг.

Према његовим ријечима, климатска криза је и криза дјечијих права и да је свако дијете на свијету погођено, иако ниједно није одговорно за подизање глобалних температура.

-Недавна анализа Уницефа, климатских ризика из перспективе дјетета, показује да је практично свако дијете на свијету у ризику од барем једне од климатских промјена, поплава, циклона- навео је Лундберг.

Лундберг је истакао да је загађење ваздуха највећа пријетња, јер је процијењено да је милијарда дјеце изложено све већем загађењу ваздуха.

Он је додао да ће УНИЦЕФ ће подржати дјецу и адолесценте Црне Горе и њихово укључивање у рјешавање проблема загађења ваздуха и других проблема који се тичу климатских промјена.

Лундбер је истакао да је декарбонизација потребна одмах, у свим секторима, у свакој држави и да треба промијенити субвенције са фосилних горива на обновљиву енергију и да опорезујемо много више загађиваче.

Како је казао, треба поставити праву цијену на фосилна горива и да каналишемо то назад до отпорних инфраструктура и одрживих радних мјеста.

Премијер Здравко Кривокапић казао је да је једна од најзначајнијих фаза у историји човјечанства формирање УН-а.

-Вријеме пролази, изазови долазе и данас постоји неколико активности, на које сви заједно морају одговорити, а то су климатске промјене, пандемија, а ништа мање није значајна и енергетска криза- рекао је Кривокапић.

Он је казао да су вода, ваздух и земљиште дати човјеку као његово добро, али да то није добро тренутка, већ које треба оставити и будућим генерацијама.

Кривокапић је истакао да врло често човјек заборави на будуће генерације и окреће се на оно што му је у том тренутку најважније, заборављајући посљедице.

Црна Гора је, како је казао, направила неколико искорака и први искорак везан је за тренутак када је прије 30 година проглашена еколошком државом.

-То је био наш одговор да сачувамо ресурсе, да те ресурсе остављамо будућим генерацијама и толико не уништавамо природу- додао је Кривокапић.

Према његовим ријечима, довољно је проћи Црном Гором и видјети да је то био један декларативни исказ.

-Не можете када прођете Црном Гором, да не видите дејство климатских промјена, које је посебно било видљиво прошле године, када су били пожари у Црној Гори и Западном Балкану, када су поплаве угрожавале бројна насеља и у високо развијеним држава- казао је Кривокапић.

Он је додао да када се види да не постоји ни мали ни велики и да нико није имун, управо то је обавезност и одговорност коју морају да искажу сви, а прије свега то политичари.

-Све у нашем животу веже за полтиике, које нијесу само јавне, него и ове свјетски битне. Надам се да ће Црна Гора наставити да слиједи све оно што је најважни за добробит човјечанства”-навео је Кривокапић.

Кривокапић је рекао да позив на буђење траје стотинама година и да је питање како се сви односе према томе.

-Прије 100 година су постојали изазови, неко се пробудио, неко је преспавао, а неко је из економских разлога наставио да се понаша као да се природи ништа не дешава- додао је Кривокапић.

Он је истакао да се тај одзив и одговор природе види тек када се деси нешто драматично и рушилачки.

-Важно је да сви заједнички и сви појединачно дамо допринос очувању планете- поручио је Кривокапић.

Кривокапић је оцијенио да треба кренути врло офанзивно у проактивном дјеловању и кроз образовање и кроз дјеловање на индустрију.

-Ако се тако будемо односили, чека нас свијетла будућност, а ако не, имаћемо то још изразитије и ко зна са каквим посљедицама- оцијенио је Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:59