ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
04/10/2024 u 13:24 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mafija, šverceri i špijuni u borbi za političke funkcije

Žučne rasprave nekadašnjih koalicionih partnera u Budvi uoči i nakon lokalnih izbora o tome ko je pod većim uticajem mafije otvorile su brojna pitanja na tu temu, ali i brojne spekulacije o tome da ljudi iz podzemlja po svaku cijenu žele da se uključe u politički život kako bi sebi olakšali "poslovanje" i uklonili konkurenciju.

Ovih dana Podgoricom kruži priča da je jednu novu partiju finansirao penzionisani pripadnik Agencije za nacionalnu bezbjednost, koji je radeći sa mafijom stekao dovoljno novca da sebi može da priušti i taj luksuz. Prema istim kuloarskim pričama, jednu grupu građana je finansirala poznata građevinska kompanija, koja je za ove izbore izdvojila 100.000 eura, ali su nezadovoljni rezultatom. Jedan od osumnjičenih za milionski šverc cigareta, koji nije dostupan tužilaštvu, navodno je finansirao partiju koja je ušla u podgorički parlament.

Milovac: Finansiranje partija posao za tužilaštvo

Milovac naglašava da je puno razloga da se nadležno tužilaštvo počne ozbiljnije baviti finansiranjem političkih partija, naročito u svjetlu činjenice da je Crna Gora 30 godina bila sigurno utočište za organizovane kriminalne grupe.

– Bilo bi dobro vidjeti da li je ona nastavila to da bude i nakon 2020. i smjene Đukanovićevog režima. Slabo pravosuđe i stalno odlaganje reforme u tom sektoru predstavljaju pogodno tle za tzv. transfer uticaja organizovanih kriminalnih grupa sa jednih na druge partije u vlasti, koje bi im omogućile nastavak zaštite i kreiranje "biznis" ambijenta koji pogoduje švercu i ostalim kriminalnim aktivnostima, ističe Milovac.

Naravno, vrlo je teško dokazati ove tvrdnje, ali, nakon predizbornih i postizbornih zbivanja u Budvi, maštu crnogorskih građana zagolicao je i sam premijer Milojko Spajić tvrdnjom da dvije kriminalne grupe podržavaju dvije političke partije u Crnoj Gori.

Govoreći o svom ljetovanju u Sen Tropeu i napadima na njega tim povodom, on je rekao da te kriminalne grupe finansiraju i uticajne tviteraše, koji su bezazleni, ali ta estradizacija političke scene prevazilazi neke mjere.

Tvrdi da iza dijela naloga na društvenim mrežama stoje dvije organizovane kriminalne grupe, što je pitanje koje treba da bude predmet pažnje službi bezbjednosti.

– Postoje finansije, logistika, praćenje koje rade dvije organizovane kriminalne grupe koje su u pozadini tih tviteraša. To je nešto što brine i bezbjednosna situacija mora biti tema naših službi – rekao je Spajić.

Dodao je da ne može da govori o tome koje su to dvije kriminalne grupe.

– Nisam tip političara koji dijeli operativne informacije detaljno – kazao je premijer.

Jovanović: NSD pod uticajem kriminala, nema vam pomoći na novim izborima

Prema njegovim riječima, kriminalne grupe su do 2020. podržavale DPS, a od tada podržavaju najmanje dvije političke opcije, ali nije želio da kaže ko je u pitanju.

Dejan Milovac iz MANS-a kaže da organizovani kriminal po svojoj definiciji ne može da funkcioniše bez logističke podrške i pravne zaštite državnih organa, pa je logično očekivati da organizovane kriminalne grupe imaju više nego jasan interes da na vlasti zadrže upravo one političke strukture koje su kadra da im to obezbijede.

Pekić: Prljavi novac stiže i kroz donacije

Pekić smatra da političke partije i kandidati u mnogim slučajevima traže sredstva kako bi finansirali kampanje, što otvara mogućnost da se taj novac infiltrira kroz donacije koje na prvi pogled izgledaju legalno.

– Takođe, ti fondovi mogu biti upotrijebljeni za direktno podmićivanje političara, ili za kreiranje lažnih nevladinih organizacija, medijskih kampanja i drugih neformalnih oblika političkog uticaja. Zbog toga su mnoge zemlje uspostavile zakonske okvire za kontrolu političkog finansiranja i donacija, kako bi se spriječilo da prljavi novac utiče na politički proces. Međutim, čak i sa tim regulativama, ilegalno finansiranje partija nije rijetka pojava. Slučajevi prikrivenog ili neprijavljenog finansiranja često izlaze na vidjelo tokom istraga koje se bave organizovanim kriminalom, pranjem novca ili korupcijom, kazao je Pekić.

– Kako to izgleda u praksi imali smo prilike da vidimo kroz Skaj komunikaciju, transkripte i kako su pripadnici OKG komentarisali izborne rezultate i to kako su partije finansirale svoje aktivnosti na terenu. Imamo i javno datu izjavu bivšeg predsjednika Mila Đukanovića da je njegova partija dobijala donacije iz različitih izvora (uključujući i novac Duška Kneževića), kao i činjenicu da taj novac nikada nije prijavljen državnim institucijama – kazao je Milovac za "Dan".

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Ivan Pekić ističe da su spekulacije o tome da kriminalne grupe finansiraju političke stranke, posebno manje partije u Crnoj Gori, veoma zabrinjavajuće.

– Ako su tačne, to ukazuje na ozbiljan problem jer bi to omogućilo kriminalnim strukturama da steknu uticaj na političke odluke i, potencijalno, državne institucije. Na taj način, kriminalne grupe bi mogle pokušati da oblikuju ključne političke, ekonomske i pravosudne procese kako bi zaštitile svoje interese, izbjegle kazneni progon i nastavile sa ilegalnim aktivnostima – kaže Pekić.

On naglašava da se pitanje finansiranja političkih stranaka, naročito iz nelegalnih izvora, često povezuje sa pokušajem sticanja političkog uticaja, a manji partijski akteri mogu biti ranjiviji na takvu vrstu podrške, jer im je često potrebna finansijska pomoć za kampanje.

– Ukoliko kriminalci finansiraju političke partije, njihov cilj bi mogao biti da osiguraju povratak na pozicije moći ili da očuvaju postojeći uticaj, što bi im omogućilo da odlučuju o pitanjima od javnog interesa, poput zakona o porijeklu imovine, antimafija zakonu, pravosudnim reformama ili ekonomskim projektima – ukazao je Pekić.

Rješavanje ovog problema, prema njegovom mišljenju, zahtijeva jačanje mehanizama nadzora političkog finansiranja i transparentnosti partijskih računa, kao i efikasan rad institucija pravne države koje bi identifikovale i sankcionisale ovakve aktivnosti.

– Bez jakog institucionalnog odgovora, postoji opasnost od ozbiljne erozije povjerenja u demokratske procese i vladavinu prava. Svakako da postoji realna mogućnost da dio novca zarađenog od različitih vrsta koruptivnih ili kriminalnih aktivnosti, poput ilegalnog sticanja imovine ili prihoda, bude upotrijebljen za finansiranje političkih partija, kako na lokalnom nivou, tako i na državnom. Takvi izvori sredstava mogu se koristiti da se obezbijedi uticaj na političke procese, kupovina podrške ili usmjeravanje političkih odluka u korist onih koji stoje iza tih sredstava – rekao je Pekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 13:24