Andrija Mandić sa Stefaniom Kraksi / Skupština CG
03/10/2024 u 12:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mandić-Kraksi: Cilj nam je da uspravljeni uđemo u Evropsku uniju

Moj posao je, između ostalog, da uspravljeni uđemo u Evropsku uniju, a ne na koljenima kao što bi to neki poželjeli, poručio je šef crnogorskog parlamenta Andrija Mandić na sastanku sa Stefaniom Kraksi, predsjednicom Odbora za Vanjske poslove italijanskog Senata.

Nakon usvajanja privremenih mjerila (IBAR), fokus Skupštine Crne Gore je na zatvaranju četiri pregovaračka poglavlja i to 7 (Prava intelektualne svojine), 10 (Informaciono društvo i mediji), 20 (Preduzetništvo i industrijska politika), kao i 31 (Spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika).

image

Andrija Mandić sa Stefaniom Kraksi

Skupština CG

Mandić je takođe ponovio da naša zemlja ima ambiciozan plan da zatvori sva pregovaračka poglavlja do kraja 2026. godine, te da će onda punopravno članstvo zavisiti od zemalja EU, gdje Crna Gora računa na snažnu podršku Italije.

Predsjednik je dodao da ovaj poduhvat kojem je parlamentarna većina i Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena treba da rezultira ulaskom Crne Gore u EU 2028. godine, tokom italijanskog predsjedavanja, što bi zaista bio simboličan korak za budućnost Zapadnog Balkana i Italije.

image

Andrija Mandić

Skupština CG

Mandić je upoznao Kraksi da je na jučerašnjem sastanku sa predsjednikom Fontanom dogovorena saradnja između Skupštine Crne Gore i Predstavničkog doma Italije, te je izrazio želju da takvu vrstu saradnje naš parlament ima i sa italijanskim Senatom.

On je otvorio i temu otvaranja kancelarije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan u Podgorici koja bi bila ključna za jačanje veza sa EU i u tom kontekstu izrazio očekivanje da ćemo imati snažnu podršku od strane italijanskih kolega u Evropskom parlamentu da pomognu da se ta ideja realizuje, s obzirom na činjenicu da Crna Gora daleko prednjači u procesu pristupanja EU.

image

Crnogorska delegacija sa Stefaniom Kraksi

Skupština CG

Predsjednica Kraksi poručila je da je parlamentarna diplomatija izuzetno važna te da Italija nema nikakvu drugu agendu i da je na strani Crne Gore.

- Evropa je napravila veliko kašnjenje u smislu odlaganja procesa proširenja. Imamo obavezu da podržimo prosperitetne zemlje, naročito zbog toga što se suočavamo sa velikim izazovima - zato moramo raditi zajedno - poručila je Kraksi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 12:20