Andrija Mandić / - SKUPšTINA CG
25/09/2024 u 21:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mandić: Milatović ne želi da nam pomogne da što prije budu imenovani ambasadori

Vjerujem da će Nova srpska demokratija na čelu sa svojim predsjednikom uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju, saopštio je predsjednik parlamenta i lider NSD Andrija Mandić.

- Uvjeren sam u to, poručio je Mandić večeras u emisiji "Fokus" na Javnom servisu.

Upitan da li misli da li bi partija na čijem je čelu, a koja se karakteriše kao proruska i antinato, mogla uticati na evropski i evroatlanski put Crne Gore, Mandić je odgovorio da u tom slučaju EU partneri ne bi Crnoj Gori omogućili da dobije IBAR.

- To bi onda dali nekima koji imaju ljepšu retoriku, nego mi iz NSD. Te retorike koje su pune priče o EU i NATO, naši partneri su odavno spoznali. Oni znaju da to nijesu pravi Evropljani, niti demokrate. Odlično oni shvataju da su to glumci koji pokušavaju da im prodaju rog za svijeću. Oni koji nas posmatraju sa strane mnogo bolje poznaju politički život u Crnoj Gori. Nije Evropa baš tako naivna da ne zna o čemu se tu radi. Retorika je jedno, a konkretna djela su drugo, ocijenio je Mandić.

Govoreći o procesu integracije u EU, Mandić očekuje da će se do Nove godine usvojiti još neka zakonska rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da zatvori četiri poglavlja. U pitanju su poglavlja 7, 10, 20 i 31.

- To bi bio iskorak koji bi nas stavio u poziciju da konkurenti ne budu ni blizu Crnoj Gori. Crna Gora ima mogućnost da nudi demokratsku vlast, a i krenuli smo u borbu protiv kriminala i korupcije, pa imamo priliku da postanemo nova članica EU, ukazao je on. 

Ibrahimović: Nadam se dogovoru s Milatovićem u vezi sa ambasadorima

Osvrnuvši se na Rezoluciju o Jasenovcu i odnose sa Hrvatskom, Mandić je uvjeren da ta zemlja neće blokirati put Crne Gore ka Evropskoj uniji. 

- Ta rezolucija je u parlamentu usvojena apsolutnom većinom. Nisam ja mogao sa još dvojicom političara da ubijedim sve poslanike da glasaju za tu rezoluciju, već su oni mislili da tako treba. Za usvajanje rezolucije imamo razumijevanje EU, rekao je Mandić. 

Mandić tvrdi da je Hrvatska trebalo prema ovom slučaju da se ponese kao Austrija i Njemačka.

- Ja ne mogu da ocjenjujem ideološko i političko raspoloženje u Hrvatskoj. Ima tu dosta tema. Tu su brod Jadran i Prevlaka. Ne znam zbog čega su iz Hrvatske ljuti, ali sigurno je da su ovu situaciju iskoristili za viku i poviku. Mislim da su u tome pogriješili, rekao je Mandić, prenosi portal RTCG.

"Milatović da odblokira proces oko imenovanja ambasadora"

Govoreći o tome da Crna Gora nema ambasadore u 27 država, Milatović je kazao da su Vlada i političke stranke odradile svoj dio posla, a da je sada sve na predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću

-  Nije mi jasno što to do sada nije završio. On je čovjek koji ima legitimitet i pobijedio je na izborima, ali to ne znači da on vodi politiku ove zemlje. To po Ustavu nije propisano, naglasio je Mandić.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori bi značilo da ima ambasadore u zapadno-evropskim zemljama.

- Sve se pretvorilo u strančarenje. Očekujem i pozivam Milatovića da odblokira taj proces, kazao je Mandić.

Komentarišući odluku premijera Milojka Spajića da on i Milatović ne prisustvuju zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Mandić je odgovorio da ne zna koliko je to na štetu građana.

- Ti skupovi se nekada od velikog dobitka pretvore u veliki gubitak. Mislim da je odigran jedan remi. Mi nismo nikakve stavove saopštili, a sa druge strane neodgovorno je da nemamo ambasadora pri EU. Ispali smo kao neozbiljna država i družina koja nema snage da postavi čovjeka koji bi bio lice naše države, zaključio je Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 21:45