Andrija Mandić / - IGOR SLJIVANCANIN
03/08/2024 u 14:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mandić povodom godišnjice "Oluje": Za srpski narod nema smrti, samo seoba

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić saopštio je, povodom godišnjice "Oluje", da ne "postoji srpska duša koju 4. avgusta ne probudi oluja bolnih sjećanja na nepregledne kolone svojih sunarodnika, koji napuštaju svoja vjekovna ognjišta u nadi da će sačuvati ono što im je u tom momentu jedino i preostalo, vlastite živote".

- Nema Srbina na zemaljskoj kugli koji u toj koloni nije imao nekog svog, nekog bližnjeg. Zapravo, nema Srbina koji tog, ali i svakog narednog 4. avgusta nije u toj koloni, tiho i molitveno. Bilo je seoba i ranije, za vrijeme velikih imperija i tamnica naroda, ali niko nije mogao da vjeruje da će se pred sami početak 21. vijeka, na starom kontinentu desiti progon i egzodus jednog naroda, sa prostora koji je svojom hrabrošću i životima zavrijedio i načinio svojom postojbinom još u 14. vijeku - kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, mnogi su kroz istoriju pokušali da ugase srpski narod i unište svako sjećanje na njega - manastire, crkve, gradove i sela.

- Ali uprkos svemu, mi smo i dalje tu. Pamtimo. Za srpski narod ne postoji smrt, jer je on postojan i utemeljen prije svega u svojoj vjeri pravoslavnoj, već kao što to reče veliki Miloš Crnjanski - za nas postoje samo seobe. Danas sa tugom, ali i hrabrošću i ponosom u svojim srcima šaljemo poruku da postojimo, da znamo ko smo, da znamo odakle potičemo, da znamo šta su nam korijeni i povrh svega – da čuvamo sjećanje na sve one koji su svoje živote dali i izgubili kako bi naš narod danas vaskrsao - zaključio je Mandić.

Vojno policijska akcija "Oluja" počela je u zoru 4. avgusta i trajala je do 7. avgusta 1995. U Srbiji je ova akcija označena kao zločinačka i obilježava se sa pijetetom na žrtve zločina, dok je u Hrvatskoj proglašena oslobodilačkom i obilježaava se kao Dan pobjede i domovinske nezavisnosti.

Rezoluciјa o Јasenovcu obјavljena u Službenom listu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:33