Узурпиране државне парцеле / - МАНС
09/08/2021 u 19:36 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МАНС: На Кримовици никли нови нелегални објекти, Царевић има подршку Владе

МАНС jе jош у фебруару прошле године надлежном тужилаштву приjавио узурпациjу и нелегалну градњу на Кримовици, након чега jе пред которским тужилаштвом формиран предмет

Наjновиjи снимци Истраживачког центра МАНС-а показуjу да jе предсjедник Општине Будва, Марко Царевић наставио са узурпациjом државног земљишта на Кримовици, али и да су посљедних неколико мjесеци изграђени и нови обjекти без грађевинске дозволе, навео jе Деjан Миловац из ове НВО.

На преко пола милиона квадрата узурпираног државног земљишта у которском селу Кримовице, налази се пољопривредна фарма компаниjе „Царинвест”. Ова компаниjа jе у власништву предсjедника будванске општине, Марка Царевића.

Фарму Царевића чине засади маслина, али и више од 10 нелегално подигнутих обjеката за одгоj различите стоке.

МАНС jе jош у фебруару прошле године надлежном тужилаштву приjавио узурпациjу и нелегалну градњу на Кримовици, након чега jе пред которским тужилаштвом формиран предмет.

image

Спорне парцеле

- МАНС

Ипак, судећи по новим снимцима коjе jе направои истраживачки центар МАНС направио краjем прошлог мjесеца, то ниjе сприjечило Царевића да на Кримовици настави нелегалну градњу и узурпациjу државних парцела.

– Наиме, снимци показуjу да jе Царевић, након што jе истрага против њега почела, подигао jош jедан пословни обjекат од више стотина квадрата, као и да jе на државноj земљи саградио паркинг простор од близу 10.000 квадратних метара. Снимци показуjу и да jе предсjедник Општине Будва, наставио да узурпира државне парцеле ради проширења маслињака, као и да на падинама изнад мора гради нове путеве – истакао је Миловац.

Царевић недоступан

Како би се чула и друга страна приче, редакција Портала Дан, покушала је да контактира предсједника Општине Будва, Марка Бата Царевића, међутим број телефона доступан нашој редакцији био је искључен.

Из МАНС-а наводе да су узурпациjа државне имовине и нелегална градња одавно кривична дjела прописана Кривичном закоником Црне Горе. МАНС-у су у  которском државном тужилаштву саопштили да ће веома брзо дониjети одлуку у односу на приjаву Царевића од прошле године.

– У међувремену, држава, фарму Марка Царевића третира као легалан посао. Подаци о исплатама из државног буџета коjе jе обjавило Министарство финансиjа показуjу да jе Министарство пољопривреде у влади Здравка Кривокапића, наставило да Царевићу уплаћуjе мjесечне субвенциjе како би подржало производњу на узурпираним државним парцелама – казао је Миловац.

image

Уплате субвенција од стране Владе и министарстава

- МАНС

Да подршка нове Владе  фарми Царевића ниjе само финансиjска показуjу и раниjе афирмативне посjете министра пољопривреде, Александра Стиjовића и министра екологиjе ,урбанизма и просторног планирања, Ратка Митровића.

Истраживачки центар МАНСа- jе од министра урбанизма Ратка Митровића покушао да добиjе коментар на нову нелегалну градњу Царевића, али су остали без одговора. Исту судбину за сада има и инициjатива за покретање инспекциjског надзора на Кримовици ,коjу су приjе десетак дана упутили Митровићу.

– Чињеница да Царевић jош увиjек ниjе кривично процесуиран због огромне штете по државни буджет довољно говори о владавини права, док однос нове власти према овом питању показуjе да на дjелу имамо креирање нове генерациjе привилегованих таjкуна блиских властима, по узору на праксу претходне власти. Забрињава чињеница да, након децениjа пустошења државних ресурса, нарочито оних на приморjу, у новоj власти jош увиjек не постоjи довољно политичке воље да се прекине селективном примjеном закона. На питања у вези са новом нелегалном градњом упућена кабинету Царевића, ниjе стигао одговор – наводи Миловац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 05:29