Маровић  / Фото: Архива
30/07/2021 u 09:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маровић: Чвршће пригрлити универзалне вриједности на путу ка ЕУ

Убрзање процеса преговора зависи од правовременог мобилисања свих расположивих капацитета у друштву, тврди потпредсједница Грађанског покрета УРА

Убрзање процеса преговора зависи од правовременог мобилисања свих расположивих капацитета у друштву ка заједничком циљу да се у најбржем року испуне услови да Црна Гора постане наредна чланица Европске уније (ЕУ), поручила је данас потпредсједница Грађанског покрета УРА Јована Маровић.

Она истиче да “будући да је Влада одлучна да све активности усмјери ка том циљу, важно је што прије припремити процјену испуњености привремених мјерила у оквиру поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права и Динамички план активности до краја 2021. године”, преноси Мина. 

Kако је оцијенила, Савјет за владавину права, као и радне групе за поглавља 23 и 24, требало би да интензивирају рад, редовно информишу јавност о напретку у испуњавају мјерила и свом раду генерално.

- А сам Савјет требао би да врши притисак на оне институције које касне са испуњавањем обавеза, те упућује препоруке како би се задаци брже испуњавали - оцјењује Маровић.

Она каже да би, у складу са новом методологијом процеса проширења, акциони планови за поглавља 23 и 24 требало би да буду редовно ажурирани.

У процесу њиховог унапређивања Влада треба, сматра она, да обезбиједи широко учешће свих заинтересованих страна, дефинише индикаторе успјеха и прецизира активности које могу довести до испуњавања мјерила.

- Досадашњи индикатори нису били адекватно дефинисани и на основу њих није било могуће процијенити у којој мјери је ситуација унапријеђена у одређеној области. Због тога је од посебне важности јасно утврдити краткорочне и средњорочне мјерљиве циљеве - указује Маровић.

Она додаје да Влада треба да инсистира на добијању конкретнијих задатака на годишњем нивоу у оквиру привремених мјерила.

- Тако би и процјена учинка и праћење напретка били олакшани. Влада треба и да инсистира на новом моделу извјештавања по принципу поједностављене форме која би обухватила и преглед кључних изазова у испуњавању мјерила - каже Маровић.

С обзиром на то да сада постоји воља да се обезбиједе мјерљиви резултати у процесу преговора, боља координација и комуникација је, сматра она, морају пратити како би се они брже постигли.

- Чланство у ЕУ није циљ сам по себи, већ пут ка том циљу значи унапређење стандарда и квалитета живота грађанки и грађана, те усвајање универзалних вриједности који тек кроз квалитет живота становништва и гарантовање права и слобода добијају свој смисао - рекла је Маровић.

Она је нагласила да Грађански покрет УРА чврсто стоји уз те вриједности и због тога у убрзању процеса преговора и види шансу да се оне чвршће пригрле.

- Црна Гора истински буде грађанска, европска и еколошка држава - поручила је Маровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:33