/ ЈОВАНА МАРОВИЋ
19/09/2021 u 12:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маровић: Договор Демократа и ДФ-а дјелује као ултиматум

Према њеним ријечима, сектор безбједности је до сада остварио најбоље резултате

Грађански покрета УРА ће о евентуалном учешћу у реконструкцији Владе одлучивати када буду познате прецизиније информације о договору Демокатског фронта (ДФ) и Демократа казала је потпредсједница УРА-е Јована Маровић додајући да предлог који је изнесен дјелује као ултиматум.

- Осим неколико тачака које су представљене саопштењем, нема прецизнијих информација и самим тим не постоји основ за доношење било какве одлуке- казала је Маровић агенцији МИНА.

Она је рекла да предлог који је изнесен дјелује као ултиматум и да би коначна одлука УРА-е требало да буде донесена након консултација са коалиционим партнерима.

- Наравно да је од значаја политичка позадина оваквог изненадног договора између Демократа и ДФ-а, али и техничко-административни аспект предлога, у смислу организације управе која може на најефикаснији начин одговорити захтјевним задацима који стоје пред нама- оцијенила је Маровић.

На питање ли за УРА-у, осим тачака из Споразума од прошле године, постоји још нешто што би могло да доведе да та странка напусти Владу, Маровић је казала да је споразум полазна тачка.

- Принципи који су у њему дефинисани представљају основ за изградњу грађанског друштва, убрзање европског пута и процеса демократизације, и на њима ћемо наставити да инсистирамо- рекла је Маровић.

Маровић је, одговарајући на питање да ли УРА остаје при ставу да ће оборити Владу уколико премијер Здравко Кривокапић покрене предлог за разрјешење министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и директора полиције Зорана Брђанина, рекла да “не виде разлог за њихову смјену”.

Према њеним ријечима, сектор безбједности је до сада остварио најбоље резултате.

- Секуловић и Брђанин су руководили активностима, и показали професионалност у свим приликама, укључујући и догађаје прије и на сам дан устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Због тога и даље не видимо разлог за њихову смјену- додала је Маровић.

Коментаришући предлог ДФ-а и Демократа да се број министарстава увећа на 18, као и два нова потпредсједничка мјеста, Маровић је рекла да је досадашњи рад Владе, односно појединих ресора, показао да постоји простор за одређено редифинисање појединих министарстава.

Она је казала да се намеће закључак да је могуће поједина министарства ослободити одређених ресора, како би се у тим областима постигли бољи резултати.

- Међутим, нејасно је на основу којих параметара и анализа је утврђен предложени број од 18 министарстава, уз три потпредсједничка мјеста, и док то не видимо не можемо ни заузети став- рекла је Маровић.

Одговарајући на питање колико је Црна Гора далеко од пријевремених парламентарних избора, Маровић је рекла - далеко, док год се прича о превазилажењу кризе.

- Док год разговарамо о правцима за унапређење рада Владе и превазилажење политичке кризе, пријевремени парламентарни избори су далеко- казала је Маровић.

Према њеним ријечима, бављење идентитетским питањима на дневној бази, изражена поларизација друштва, утиче на дјелимично помјерање фокуса са тема које су најзначајније за животе и стандард грађанки и грађана.

- Међутим, ово нас неће удаљити са пута који смо зацртали, већ само утиче на то да морамо уложити додатне напоре како бисмо рјешавали и дневно-политичке проблеме- закључила је Маровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:10