/ фото: Лазар Ружић
14/06/2021 u 09:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Кривокапић и његов “експерт специјалац” за корупцију поново задужују земљу и планирају продају ЕПЦГ

По старом лоповском трику познатом као “Држ’те лопова” Кривокапић је покушао да лажно оптужи Предсједника Борда директора Мића Ђукановића, навео је Медојевић

Предсједник "Покрета за промјене" Небојша Медојевић поручио је да обавјештава грађане да је агенција Ројтерс у петак објавила текст који указује да се Влади размишља о додатном задуживању Црне Горе и продаји државне имовине укључујући и Електропривреду Црне Горе.

- По старом лоповском трику познатом као “Држ’те лопова” Кривокапић је покушао да лажно оптужи Предсједника Борда директора Мића Ђукановића и да скрене пажњу јавности на сопствену велеиздају и крађу. Ројтерсов текст га је потпуно разоткрио. Изгледа да се тиме баве службеници и Министри Владе. Ројтерс указује да се преговара о наставку градње аутопута и да се траже нови кредитори за ту сврху. Као да ће пројекат аутопута постати исплатив ако га кредитирају Европске државне банке умјесто Кинеске државне банке. Да мало “помогнем” Кривокапићу- навео је Медојевић.

Истакао је да овај аутопут никада не може бити исплатив. Какав год кредит да се узме,како је навео, како год да се смањи или увећа корупција, шта год радили, колика год да је позитивна камата, колики год да је период отплате, нема начина да се приходима изграђеног пута врате улагања у тај пут.

- Нема нити може бити на овом правцу довољно економског промета саобраћаја. Само негативна каматна стопа омогућава отплату кредита у нашој ситуацији. Чак и тада се овај кредит мора вратити из државних прихода а не из прихода самог аутопута. Замијенити један кредит другим кредитом не рјешава проблем. Негативна каматна стопа се може десити само уколико је стопа инфлације у валути кредита већа од номиналне а фиксне каматне стопе на кредит. Да ли ће се таква ситуација остварити у доларима у којима је номинован Кинески кредит или у Еврима, не можемо знати. У Влади Кривокапића, изгледа, раде коцкари који гледају хоће ли нашу имовину ставити на ову или ону боју на рулету. Све су прилике да ти међународни инвестициони коцкари сада смишљају и финалну распродају последњих остатака “породичног сребра“. Ту је још један проблем. Раст инфлације у светским валутама ништа не помаже ако Црна Гора све увози и плаћа у тим валутама. Дакле, ако увозимо струју, намјештај, гориво, аутомобиле, храну и све друго- истакао је Медојевић.

Како је казао, све то се мора платити у текућим цијенама. Да би се кредит могао вратити потребно је да Црна Гора производи нешто из домаћих ресурса употребом домаћег капитала и да се то продаје по текућој цијени, сматра он.

- Ако се може постићи да цијена наше робе расте брже од општег раста цијена, утолико боље. Продајом имовине искључује се свака прилика за коришћење домаћег капитала на овај начина. Ако задржимо производњу струје из угља, Европски порез на увоз робе из земаља са високим карбон интезитетом ће нас спријечити да враћамо кредит. Кривокапић је рекао да је ЕПЦГ, цитирам, "кока носиља". Гледам приједлог буџета за 2021 и из њега видим да Влада мисли да је то изванредна "кока носиља" која носи јаја а ништа не једе. Да вам ЕПЦГ прави јефтину струју а да му трошкови капитала и инвестиције буду тако мали да вам плаћа велику добит у буџет. Не бива то, Кривокапићу. Ови који би продавали ЕПЦГ не могу бити у том предузећу. Тамо знају колико је имовина те фирме девастирана. Продају могу да уговарају само они који би уз предузеће да продају и део суверенитета Црне Горе. А такви морају бити у Влади и то Влади која није под ваљаном контролом Парламента. Да полушам да “нацртам” фото робот особе или особа који раде на продаји ЕПЦГ и друге државне имовине од значаја за суверенитет Црне Горе: То је неко запошљен у Влади, мора имати коцкарског искуства са туђим парама, треба да је млад и да нема искуства и знања у економији а да му до суверенитета Црне Горе није ни мало стало. Ја бих највише волио да се такав уопште не може наћи у Влади Црне Горе, али се плашим да ће вам бити лако да га пронађете- закључио је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:10