/ Небојша Медојевић -фото: Лазар Ружић
10/06/2021 u 10:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Мицкеј Спајић је незаконито потрошио 633 милиона

Саучесник у овом криминалу је и Предсједник Скупштине који није упозорио Владу да је одлука о привременом финансирању Владе неуставна и незаконита, јер Влада нема ту надлежност - каже Медојевић

Предсједник "Покрета за промјене" Небојша Медојевић саопштио је да Влада Црне Горе одлуком о привременом финансирању прекршила Устав и органски закон о буџету и фискалној одговорности.

- Министар Мицкеј Спајић је, дакле, супротно закону потрошио за прва четири мјесеца 633 милиона еура, без контроле и без уставног и законског основа. У свакој демократској држави СДТ би већ саслушао Спајића и покренуо кривични поступак, а премијер би га разријешио. У нашем случају, због овако бруталног кршења Устава и закона о буџету и трошењу 633 мил еур, морала је пасти Влада. Члан 100 тачка 6 Устава је прецизан: Влада предлаже буџет и завршни рачун. Влада предлаже, а Скупштина усваја буџет. Члан 82 тачка 5 Устава Скупштина доноси буџет и завршни рачун- навео је Медојевић.

Свакоме чиновнику, како истиче, у Министарству финансија је ово кристално јасно.

- Саучесник у овом криминалу је и Предсједник Скупштине који није упозорио Владу да је одлука о привременом финансирању Владе неуставна и незаконита, јер Влада нема ту надлежност. Устав је, природно, као и сваки устав демократске земље, дао надлежност Скупштини да доноси одлуке о трошењу новца грађана Црне Горе, али и да контролише како Влада троши новац. Зато у систему јавних финансија имамо и ДРИ који треба да контролише да ли се новац грађана троши по закону, али и да ли се троши ефективно, тј. намјенски за оно за шта је планирано буџетом- казао је Медојевић.

Поручио је да га чуди да се Скупштина већ није обратила ДРИ за мишљење да ли су одлуке Владе о задужењу, промјени потрошачких јединица уредбом и доношење одлуке о привременом финансирању законите или не.

- Влада је морала да пошаље Предлог Закона о буџету до краја године и Скупштина је након одбијања тог предлога закона, морала са донесе одлуку о привременом финансирању и одреди рок Влади. Једноставно, Скупштина је уставом надлежна за доношење буџета, као и одлуке о привременом финансирању. Влада је поступила супротно од тога и направила тешко кривично дјело. Неред у јавним финансијама, незаконитост, нерегуларност, тајност, нетачност ће се поправљати годинама. О ризику од корупције због тајног, нетранспарентног, противуставног и незаконитог финансирања и чињенице да само ЈЕДАН човјек, без икакве контроле троши 633 мил ЕУР за 4 мјесеца, не треба ни причати- закључио је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:32