Небојша Медојевић / - Небојша Медојевић
24/07/2021 u 18:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Нова влада или протести, актуелни премијер Здравко Кривокапић изгубио је повјерење

ДФ је јасан - не жели никакве комбинације са Демократском партијом социјалиста, каже Медојевић

Актуелни премијер Здравко Кривокапић изгубио је повјерење будући да га подржава само 14 посланика а рјешење за превазилажење политичке кризе је формирање нове Владе, оцијенио је у разговору за Novu M лидер ПЗП-а Небојша Медојевић.

Подсјећа да представници Демократа и Уре нијесу сагласни са ставом ДФ-а.

-Ми то разумијемо, Бечић подржава зато што је предсједник Скупштине, УРА подржава зато што има 90 посто власти у овој Влади. Добили су 5 одсто гласова бирача и јасно је да је њима интерес да ова Влада што дуже траје, али није интерес грађана Црне Горе и није интерес државе Црне Горе јер ова влада не производи и не испоручује резултате ни у економском ни у другом плану, ни у плану спољне политике, борбе против организованог криминала, против корпуције, демонтаже старог система политичке транцизије. Због тога је ДФ поступио као права демократска странка. Када је ДПС ушао у коалицијју са Кривокапићем и са Уром гласајући за смјену министра, у том тренутку смо тражили формирање нове Владе. Јасно смо ставили до знања Кривокапићу да је изгубио наше повјерење и да ми тражимо формирање нове Владе-казао је Медојевић.

ДФ је јасан - не жели никакве комбинације са Демократском партијом социјалиста, каже Медојевић.

-Међутим ево интереси Демократа и Уре нијесу партијски, можда лични интереси сујете, комплекси, фрустрације су издоминирале у овом тренутку изнад интереса грађана и сада имамо један статус qуо који је неодржив- додаје лидер ПЗП-а.

А пошто Демократе и УРА неће да се одрекну својих привилегија, ДФ једино рјешење види у протестима, напомиње Медојевић. Каже да је тај политички савез више пута показао да се бори за интересе грађана и бирача па макар и на улици.

-Оно што преостаје јесте да путем бојкота Парламента, протеста опет направимо политички притисак и да би дошло до формирањаа те прелазне Владе и неколико ствари које та Влада треба да уради - чишћење бирачких спискова, организација пописа, смјене у Тужилаштву и нови менаџмент у РТЦГ. Мислим да би то био минималан пакет који би могли да ријешимо и да идемо на нове изборе да вратимо мандат грађанима- казао је Медојевић.

А управо те структуре које су узеле позиције заједно са, како каже Медојевиц, режимским воде кампању да ДФ жели фотеље,

-Како желимо фотељу кад и предсједник Владе и предсједник Скупштине није из ДФ или из коалиције „За будцност Црне Горе“ а узели смо двије трећине владајућих гласова. Тако да јасно је да ми заступамо крајње отворено демоктратски транспаренто и да ћемо кроз ову иницијативу, дакле протеста и бојкота Парламента мислимо алармитати наше бираче јер ми смо под протиском наших бирача који су јако незадовољни. Резултате ове Владе сматрају изадјом и преваром бирачке воље и ја се исто слажем са тим- додаје Медојевић.

Министарство финансија недавно је саопштило да успјело да заштити државу од валутног ризика за кредит код кинеске Ексим банке те да умјесто камате у доларима од два одсто постигне камату у еурима од 0,88 одсто. Медојевић сматра да се ради о врло сумњивом, коцкарском и нетранспарентном послу те да ће ДФ тражити саслушање министра финансија пред скупштинским Одбором за економију.

-Јавне финансије су конзервативне и оне не смију да буду ни тајне, морају бити под строгом контролом и са парама грађана Црне Горе не смије се коцкати. Дакле, видите шта је сам министар финансија изјавио. Ми смо 27 милиона еура уплатили некој непознатој инвестициониој банци, вјероватно Голдман или Цитy банк то ћемо да видимо јер немамо папире није нам дао те податке а та банка нам је исти дан вратила 32 милиона еура. Па шта ви мислите да инвестиоцоина банка иде у минус? Да инвестициона банка која се бави и чија је професија трговина са шпекулативним финансијским дериватима, девизни фјучерси су најшпекулативнији финансијски производ са највецим ризиком, то је коцкање око будућег курса долара и еура а ви знате да Црна Гора нема никакав утицај какв це бити курс долара и еура, а велике инвестицоне банке имају информације прије него Влада Црне Горе- казао је Медојевић.

Медојевић се осврнуо и на спорни избор директора школа који је био у фокусу јавности претходних дана. Каже да се лично залаже за деполитизацију система образовања и децентрализацију. Према његовом мисљењу најбоља варијанта би била да сами колективи бирају директоре школа а да министарство даје само сагласност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:28