Медојевић / Фото: Срђан Бољевић
17/10/2021 u 10:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Опорезивање високих зарада је пропаганда Мицкејеве нове партије

То је само празна прича и јефтини популизам у циљу промоције своје партије, тврди један од лидера ДФ-а

Прогресивно опорезивање височијих зарада је политичка пропаганда нове партије, на чијем ће челу бити министар финансија Милојко Спајић, тврди предсједник ПзП-а и један од лидера ДФ-аљ Небојша Медојевић. 

- Прича Мицкеја да ће недостајућих 300 милиона еура надокнадити из прогресивног опорезивања већих зарада, акцизама и накнадама од игара на срећу је нереална и неозбиљна. Kакви ће ефекти увођења прогресивног опорезивања на височије зараде имати та, у принципу добра мјера, зависи од механизма и модела опорезивања и износа стопа опорезивања, као и анализа броја опорезивих и износа њихових плата и пореске основице. Међутим, Мицкеј није објавио никакве детаље нити процјене ефеката, што потврдује моју оцјену да он ни не намјерава озбиљно да то споведе, већ се ради о политичкој пропаганди нове партије- наводи он.

Медојевић тврди да политика "задужи се, па троши" води у банкрот, а такође тврди да је посебни хаос у области игара на срећу гдје се, како тврди, деценијама одбија уређивање ове области због огромних црних профита.

- Укупне надокнаде од игара на срећу износе око 10 милиона еура и ту постоји огроман простор за опорезивање, али за то је потребно системско и институционално и законксо уређење те области која је деценијама у сивој зони. Мицкеј није ни ријеч проговорио о томе како мисли да обухвати реалне приходе у овом сектору, како да спријечи скривање профита и како да опорезује и стварне добитке, добитнике и приређиваче игара на срећу. Посебно у области онлајн игара на срећу гдје је веома важан инострани фактор и гдје је потребна међународна сарадња, која је у овом тренутку на најнижем нивоу- навео је он. 

Према његовим ријечима, акцизе на гориво су већ достигле свој максимални ниво.

- Ту нема више простора та повећање јер ће то изазвати оправдане протесте грађана и привреде, који иначе плаћају најскупље гориво у региону. Акцизе на цигарете нема смисла подизати, ако Влада толерише и учествује у шверцу цигарета. Тренутно се 50 посто цигарета на тржишту продаје без плаћања акциза и ПДВ- а и држава је изгубила за првих девет мјесеци око 50 милиона еура прихода. Свако повећавање акциза у окружењу гдје је сива економија 50 одсто само ће смањити прихода буџета и повећати удио шверца. Без тих структурних и системских реформи и јачања институција за спречавање прања новца, то је само празна прича и јефтини популизам у циљу промоције своје партије. Неозбиљно, дилетантски и опасно по стабилност јавних финансија земље- закључио је Медојевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:04