Karen Medoks / - FOTO: BRITANSKA AMBASADA PODGORICA (ARHIVA)
06/05/2023 u 09:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medoks: Bilo bi fantastično da kralja Čarlsa opet vidimo u Crnoj Gori

Novi kralj, ocijenila je, želi da bude moderan monarh

Krunisanje kralja Čarlsa III istorijski je događaj za ljude u Velikoj Britaniji i šansa da moderno kraljevstvo promovišemo širom svijeta, kazala je u Jutarnjem programu TVCG britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks. Ona je naglasila da novi kralj želi da bude moderan monarh i da radi stvari malo drugačije.

- Za ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu ovo je istorijski događaj, trenutak je proslave i zvanično kraj procesa tugovanja za prethodnim monarhom. Krunisanje je značajno jer je to veza sa našom istorijom, ali i prilika da proslavimo modernu Britaniju - istakla je Medoks.

Novi kralj, ocijenila je, želi da bude moderan monarh.

- Želi da radi stvari malo drugačije, daiskorisi priliku da približi ljudi, zajednica će se udružiti da proslavi sa porodicama i komšijama. Značajno je na nacionalnom, ali i globalnom nivou -rekla je Medoks.

Kruna koja će se koristiti na današnjoj ceremoniji je iz vremena kralja Edvarda i simboliše obnovu Kraljevstva.

- Na kruni su 444 draga kamena, teška preko dva kilograma, kralj neće moći da je nosi duže od nekoliko momenata. Čarls će zakletvu položiti nadbiskupu Kenterberija, a naročito je tražio da ulje za miropomazanje na bude životinjskog porijekla - saopštila je ambasadorka.

Na pitanje da li u Crnoj Gori možemo očekivati novu posjetu kralja Čarlsa, Medok je odgovorila: “Da, nadam se. Imamo tople odnose i saradnju na mnogim nivoima. Znam da je uživao tokom ranijih posjeta i bilo bi fantastično da ga opet vidimo”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 19:59