/ - НИКОЛА МИЈАНОВИЋ
26/11/2021 u 16:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мијановић: Mодел финансирања произвођача у Пријестоници кроз Гарантни фонд

Једини услов Гарантног фонда биће да корисници средстава, односно пољопривредна газдинства, морају бити уписани у Регистар пољопривредних газдинстава

Кандидат за листе "СД-ЛП - Вазда досљедни Цетињу" НиколА Миjановићсаопштио је да ће модел финансирања пољопривредних произвођача у Пријестоници кроз оснивање Гарантног фонда за пољопривредне произвођаче.

   - Предвиђени гарантни фонд би помогао инвеститорима или почетницима у бизнису, прије свега младим и свим онима који желе да раде, имају бизнис идеје, а боје се задуживања или немају могућности да испуне услове финансијских институција. Реално је за очекивати да Пријестоница може имати гарантни фонд који би служио као "кеш колатерал" код аплицирања према финансијским инстутуцијама, прије свега код ИРФ-а, са којима Агенција за развој и подршку пословању већ има успостављену сарадњу и чији службеници би радили све послове за реализацију бизнис идеје корисника из ове циљне групе: процјену идеје/пројекта, израду бизнис плана и праћење пројекта од почетка до краја.  Кеш колатерал гарантује да кад Агенција кандидује пројекат, у име корисника, ИРФ одобри средства по скраћеној процедури. Пријестоница је гарант повраћаја истих и у име и за рачун корисника ће аплицирати и гарантовати повраћај дуга. Суштина је да гарантни фонд остаје у финансијском билансу Пријестонице (ИРФ даје кредит из својих средстава), све оно што предвиђа одобрени пројекат и на што би се утрошио износ кредита је гаранција Агенцији која је дужна да прати реализацију истог и нема ограничења у областима привреде као што је трговина, производња, пољопривреда, сточарство, услуге и сл- навео је он.

Једини услов Гарантног фонда биће да корисници средстава, односно пољопривредна газдинства, морају бити уписани у Регистар пољопривредних газдинстава, у складу са Правилником о облику и начину вођења регистра субјеката и регистра пољопривредних газдинстава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:27