Милатовић / Фото: Скриншот
12/09/2021 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Црна Гора је окренула леђа једновлашћу, не враћамо се у 90-те

Влада Црне Горе у потпуности је посвећена ЕУ интеграцијама, поручио је министар

Црна Гора је кренула путем демократије и окренула леђа тридесетогодишњем једновлашћу, које је у пост-комунистичкој Европи постојало само у Црној Гори, казао је министар економског развоја Јаков Милатовић на Економском форуму у Пољској. 

Он је истакао да нова Влада неће дозволити структурама из прошлости да врате Црну Гору у деведесете зарад очувања својих финансијских интереса.

- Влада Црне Горе у потпуности је посвећена ЕУ интеграцијама, како би што прије постала дио ЕУ породице, а грађани Црне Горе бољи животни стандард. Појединачне реакције држава чланица Европске уније су биле брже, али сматрам да се Европска унија као нека врста колективног тијела консолидовала прилично брзо. Сви потези након те консолидације били су адекватни од чега је и Црна Гора имала користи, тако што је као једна од земаља ван Европске уније кроз њену подршку добила вакцине. Поред тога, ми смо прихватили и вакцине осталих земаља у свијету. Успјели смо да их добијемо од Русије, Kине, САД-а и Европске уније тако да су грађани могли да бирају. У то вријеме, имати вакцину било је исто као да имате дијаманте и нико се није питао да ли долазе из Русије, Kине или САД-а већ је најважније било да вакцинишемо што више људи како бисмо стекли колективни имунитет- поручио је Милатовић. 

Он се осврнуо и на улогу државе и институција, поготово у временима кризе.

- Логично је да се њена улога увећава из разлога што држава мора обезбиједити вакцине својим грађанима, сачува њихово здравље, али и помогне људе који су усљед кризе изгубили посао. Природно је да је током времена кризе улога државе постала много видљивија. Међутим, сматрам да ту улогу углавном преиспитују у Централној и Источној Европи. На примјер, нико неће преиспитивати да ли Велика Британија сада има већу улогу државе. Оно што је на крају наважније је транспарентна, ефикасна и некоруптивна реакција. Сматрам да је то оно што је заиста важно. Управо зато су нам потребне стабилне, демократске институције, успостављена контрола и баланс моћи одлучивања. То је полазна тачка за напредак. То је оно што и људи желе, поготово у изазовним времена каква су ова у којима живимо тренутно. Јаке и стабилне демократске институције, са нултом корупцијом које раде у интересу грађана и уживају њихово повјерење су кључне на путу развоја државе у сваком смислу, без њих нема ни економског развоја - закључио је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:36