foto: RTCG / - FOTO: RTCG
01/08/2023 u 10:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokrate saglasne da Milatović povjeri mandat Spajiću: Mi smo se uvijek dogovarali

U ovoj partiji očekuju da će on u narednom periodu naći zajedički jezik sa drugim koalicionim partnerima

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je, nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, da je partija na čijem je čelu saglasna da povjeri mandat Milojku Spajiću, te dodao da je važno da Crna Gora izađe iz v.d. stanja. Poručio je i da su Demokrate prihvatile Spajićevu ponudu, kao i da je ta partija uvijek za dogovor.

- Niti je ovo pijaca, niti smo trgovali niti ucjenjujemo. Mi smo se uvijek dogovarali, Demokrate nisu trgovale, razgovarale su dogovarale i prihvatile ponudu koju nam je dao kandidat za mandatara, poručio je novinarima Aleksa Bečić nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore.

On je istakao da su dali saglasnost Milatoviću da povjeri mandat za sastav nove vlade Milojku Spajiću. U ovoj partiji očekuju da će on u narednom periodu naći zajedički jezik sa drugim koalicionim partnerima.

Bečić je naveo da je najvažnije da Crna Gora izađe iz svojevrsnog v.d. stanja i da dobije novu vladu.

- Upoznali smo predsjednika da je juče održana sjednica Predsjedništva Demokrata na kojoj je donijet zaključak da daje saglasnost da predsjednik povjeri mandat Spajiću. Crnoj Gori Crnoj Gori ne treba ni ekspertska ni manjinska vlada već politička koja će imati podršku većine poslanika u parlamentu - dodao je on.

Bečić je istakao i da je sa Milatovićem imao sadržajan razgovor na kojem su iskazali očekivanja da u što skorijem roku Crna Gora dobije novu zakonodavnu izvršnu vlast.

- Postupamo konsturuktivno i pozitivno. Kad razgovaramo o državnoj vlasti Demokrate su razumjele ono što je predstavio mandatar i razloe koji su ga motivisali. On je to predložio, mi smo to prihvatili. Kandidat za mandatara vodi proces i kad bude mislio da treba on će vas informisati o svemu. Ja sam rekao da ću ja uvijek pomoći procesu i dopustiću onome ko vodi proces da izađe sa podacima i podijeli. Prihvatili smo ono što nam je ponuđeno - poručio je Bečić odgovarajući na pitanje da li mu je ponuđeno mjesto predsjednika Skupštine.

Mandatar će, kako je dodao, reći šta je Demokratama ponuđeno kad bude smatrao da je zaokružio proces. 

- Ne želim da govorim u bilo čije ime i da odmažem procesu. Mi imamo dogovor. Ja sam rekao da ovo ne doživljavam kao pijacu i trgovinu, ovo doživljavam kao dijalog između partnera. Mi smo se dogovorili i držimo se dogovora. Najteža uloga je uloga kandidata za mandara. Nismo ni jedan proces doživljavali kao trgovinu. Razgovarali smo, dobili ponudu i prihvatili ponudu kandidata za mandatara - dodao je on.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je nastavio konsultacije sa političkim subjektima zastupljenim u Skupštini oko izbora mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore. On se danas sastao sa predstavnicima Demokrata u devet sati.

Sastanak sa Bošnjačkom strankom u 11.30 i Demokratskom narodnom partijom u 14.00 časova.

Iz Kabineta predsjednika su pojasnili da je redosljed sastanaka sa političkim subjektima određen je shodno broju osvojenih mandata u parlamentu.

- Shodno tome, u toku prvog dana konsultacija predsjednik Milatović razgovarao je prvo sa predstavnicima Pokreta Evropa Sad, koje je predvodio predsjednik PES-a Milojko Spajić, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Novske liste i Alternative. Drugi sastanak predsjednik Milatović održao je sa Danijelom Živkovićem, vršiocem dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista, dok je treći sastanak juče održan sa liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, podsjetili su u saopštenju.

Mandić: Očekujem da većina od 30. avgusta opet formira vladu

Živković: Nema većine, niko za sada nije donio 41 potpis podrške

(FOTO) Spajić: Imamo većinu za mandatara i formiranje vlade

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:18