Фото: Саша Матић / - Фото: Саша Матић
06/08/2021 u 10:02 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић и Кривокапић се мијешају у избор директора за РТЦГ

Критикуjу ДПС, а раде по истоj матрици

Премиjер Здравко Кривокапић и министар Jаков Милатовић  директно су се умиjешали у избор генералног директора РТцГ, покушаваjући на све начине да пониште конкурс.

То су учинили упркос броjним препорукама представника ЕУ и СЕ коjи су и ДПС упозоравали да jе Савjет РТЦГ независно тиjело а Jавни сервис, сервис свих грађана.

Актуелна Влада jе отишла корак даље од бившег режима па jе чак поништила рјешење своjе инспекциjе рада коjе ниjе ишло у прилог њиховим очекивањима па jе Милатовић индиректно сугерисао каква одлука треба да буде.

То се да закључити из одговора коjи jе упутио редакциjи Дневног листа Дан у ком наводи "да инспекциjа мора да ради своj посао".

image
Документ, принтскрин

– Обратите се кабинету Министарства. Они ће вам помоћи у вашем захтjеву. Можда могу са вама и да подиjеле рјешење коjе jе министарство дониjело у одлучивању на жалбу. У принципу, само смо одређуjући се по жалби на рад Инспекциjе рада наложили Инспекциjи да раде своj посао - казао jе министар Милатовић у изjави за Дан.

Да jе и ова Влада поступила по матрици ДПС-а, потврђуjе и чињеница из 2017.године, када jе тада владаjућа партиjа урадила исто. Међутим, за разлику од актуелне, тадашња jе уважила одлуку Инспекциjе рада без обзира што ниjе била по њиховоj мjери. 

Поступаjући по  приjави, инспектори су у новембру 2017. године  током надзора у Телевизиjи Црне Горе утврдили да уреднички ангажман Александра Мирковића и Наташе Баранин ниjе споран ни по ком основу, односно да законске процедуре приликом запошљавања ниjесу прекршене, речено jе тада из Управе за инспекциjске послове.

Мирковић jе био уредник Првог програма ТВЦГ, а Баранин jе била  уредница Другог програма.

Инспекциjским надзором утврђено jе да су уговори о раду закључени у складу са чланом 16 Закона о раду. Оба уредника испуњаваjу посебне услове из Статута, односно имаjу ВИИ-1 подниво квалификациjе и наjмање пет година радног искуства на новинарским и уредничким пословима у медиjима.

Уговори су закључени у складу са посебним условима предвиђеним Статутом и Правилником о унутрашњоj организациjи и систематизациjи радних мjеста. Овим актима предвиђено jе искуство на одређеним пословима у медиjима, а не у степену стручне спреме поjашњено jе тада из Инспекциjе.

Кандидати за генералног директора РТЦГ це данас имати интервjуе пред Савjетом РТЦГ. Фаворити су бивши помоћник главног и одговорног уредника Дана Никола Марковић и бивши извршни директор Грађанске алиjансе Борис Раонић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:32