Jakov MIlatović Lazine 2024 / - NEBOJSA MEDO PERKOVIC
22/07/2024 u 21:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović na Lazinama: Između žrtava i njihovih dželata nikad ne smije biti stavljen znak jednakosti

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je obilježavanju 80 godina od zločina na Lazinama.

- Okupili smo se danas da, 80 godina poslije, iskažemo pijetet prema nedužnim žrtvama zločina u Lazinama, koji su životima platili svoje slobodoumlje i antifašizam. Tog dana, na ovom mjestu, ugašena su 52 mlada života od strane onih čije će beščašće zauvijek crnim slovima biti zapisano u istorijskim sjećanjima" poručio je Milatović.

On je kazao da je prošlost Crne Gore sazdana od brojnih herojskih djela, na koja smo ponosni i koja u bitnom određuju karakter naroda koji u njoj žive.

- Taj karakter, u teškim istorijskim trenucima, izrodio je nepokornost i viteštvo, kao temeljne odrednice na kojima su zasnovane sve naše velike pobjede. Ipak, događaji poput onog koji se prije osam decenija zbio u Lazinama - u srcu ponosnih Bjelopavlića - predstavljaju tamne mrlje koje, iz perspektive današnjeg vremena, moramo osvijetliti i o njima dati jasan vrijednosni sud. Između žrtava i njihovih dželata nikad ne smije biti stavljen znak jednakosti, a naš stav prema onom što se događalo mora biti zasnovan na čovjekoljublju, pravdi i slobodarstvu - istakao je Milatović.

image

Juleske vatre na Lazinama

- NEBOJSA MEDO PERKOVIC

Dodao je da će se jedino tako uspostaviti čvrsta i jasna linija između dobra i zla, u odnosu na koju treba sagledavati događaje iz prošlosti, ali i postavljati temelje sadašnjosti i budućnosti.

Milatović: U 13. julu sabrani borba i sloboda

- Bjelopavlićko pleme, bojevima teškim stvoreno i jekom pušaka svijetu proglašeno, iznjedrilo je brojne heroje, čiji podvizi su ugrađeni u temelje današnje Crne Gore. Stradanje 52 mladih SKOJ-evaca, koji su se u zlom vremenu usudili da sanjaju o slobodi i jednakosti, jedna je od najvećih žrtava koju je naš narod podnio u svojoj borbi protiv fašizma. Bol zbog nesreće koja je zadesila ovaj kraj, siguran sam, stezala je srca i davala dodatan podstrek svima koji su, mjesecima nakon toga, na bojnom polju zadavali završni udarac okupatoru i oslobađali jedan po jedan dio teritorije Crne Gore. Lazinski prometeji nisu dočekali slobodu ali su je svojom nesalomivošću i nedužnom žrtvom nagovijestili - rekao je Milatović u obraćanju prisutnima - kazao je Milatović.

On je zahvalio opštini Danilovgrad na iskazanom senzibilitetu da dodatno afirmiše kulturu sjećanja na ovaj tragičan istorijski događaj i svim članicama i članovima Odbora koji su, u ime Opštine, dali doprinos organizaciji obilježavanja njegove 80-ogodišnjice.

- Mladićima i djevojkama strijeljanim na Lazinama– neka je vječna slava i hvala - poručio je predsjednik Milatović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 17:14