Jakov Milatović / - SKUPšTINA CRNE GORE
30/08/2023 u 21:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Pregovore o vladi bazirati na izbornoj volji građana

Predsjednik ističe da su ovaj put izostali jasni principi za formiranje vlade i da proces mora biti otvoren i inkluzivan

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je rekao da proces pregovora o novoj vladi ne ide planiranom dinamikom i da Vladu treba formirati što prije.

On je u emisiji "Intervju" na Prvom programu TVCG istakao da građani zaslužuju političku stabilnost. 

- Proces mora biri otvoren i inkluzivan. Koliko vidim iz medija, to nije slučaj zasad. Građani su umorni, ako se nastavi ovakav trend, na narednim paralmentarnim izborima izlaznost će biti još manja -  rekao je Milatović. 

Naveo je da nije učestvovao u kampanji za parlamentarne izbore, nije glasao za listu Evrope sad (SAD) niti je bio učesnik u pregovorima o formiranju nove vlade. 

Mnogi iz Evrope sad mijenjaju teze

On je odbacio navode da je pokušao da utiče na članove funkcionera i članova PES.

"Volio bih da me je nazvala (Tamara Rosić iz OO PES Pljevlja) i da razmijenimo mišljenja. Ne bih volio da je danas bila instruisana od nekih ljudi iz Podgorice", naveo je Milatović.

Naglasio je da mnogi iz Evrope sad mijenjaju teze, i to nije dobro. 

"Ipak vjerujem u demokratske kapacitete Evrope sad", istakao je Milatović. 

Kaže da su ovaj put izostali jasni principi za formiranje vlade i da smo ovoga puta kao građani bili svjedoci nepristojnog potkusurivanja resorima za razliku od onog što bi trebalo da bude proces formiranja vlade”.

Predsjednik Crne Gore je pozvao političke subjekte na odgovornost.

- Ukoliko se ovako nastavi vođenje politike, na narednim parlamentarnim izborima mislim da će još manja izlaznost biti - dodao je on.

Kaže da proces formiranja vlade treba da krene, prije svega, od onoga što je izborna volja građana i od onoga što su neki principi.

Milatović smatra da smo “svi složni oko tri stvari”.

- Nastavak reformi koje se tiču ekonomskog standarda, nastavak reformi koje se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i reformi koje se tiču ubrzanja evropskog puta Crne Gore - naglasio je predsjednik.

Na pitanje novinara smatra li da ZBCG treba da bude dio 44. vlade, Milatović odgovara da treba pozvati konstituente koalicije ZBCG i GP URA i sve druge partije, kao i partije manje brojnih naroda.

- Želimo Crnu Goru u kojoj svi imaju jednake šanse, u kojoj ima prosperiteta. Gdje su važne dvije stvari, koliko ste obrazovani i koliko radite - kazao je predsjednik Crne Gore.  

"Pregovori o formiranju vlade treba da počnu od izborne volje građana", rekao je Milatović.  

On je naglasio da smo svi saglasni oko tri prioriteta.

"To su reforme u oblasti ekonomije, potom reforme u borbi za vladavinu prava i protiv korupcije, te reformi radi ubrzanja puta ka EU", kaže Milatović. 

On smatra da politički put trasiran ranije treba da bude realizovan i na programskim princpima pozvati savez ZBCG, URA i partije manje brojnih naroda. 

"Kako bi se stvarali ovi ciljevi o kojima smo razgovarali. Da pravim vladu, ja bih je pravio na taj način. Ne na uštrb bilo kojeg principa, već uz poštovanje svih principa, pa i onih koji se tiču spoljne politike", rekao je Milatović. 

Naglasio je da su građani željni pravde. 

"Želimo Crnu Goru u kojoj svi imaju jednake šanse, u kojoj ima prosperiteta. Gdje su važne dvije stvari, koliko ste obrazovani i koliko radite", kazao je predsjednik Crne Gore.  

Naglašava da ima stalne konsultacije sa brojnim članovima i funkcionerima Evrope sad. 

"Vidio sam da su dvije poslanice bile protiv najavljenih predloga o Vladi. Mislim da su mnogi članovi Predsjedništva PES prije 15-ak dana imali slično mišljenje kao one, a šta se promijenilo u ovih 15-ak dana, pitanje je za njih", naveo je Milatović. 

Tvrdi i da nije dobro da pregovori liče na one od prošle godine, kada je pravljena manjinska prava, gdje nije vođeno računa o poštovanju volje građana.  

On je naveo da dok je predsjednik države uvijek će promovisati slobodu govora i slobodu misli. 

"I da niko ne trpi reperkusije, kao što je to bio slučaj u vrijeme prethodnog režima", kaže Milatović. 

On je naglasio da su i iz predsjedničkih izbora, gdje je učinjena nepravda prema Milojku Spajiću i kada je diskvalifikovan možda i svojom greškom, izašli jači i snažniji. 

"Da se nisam ja kandidovao, Đukanović bi možda bio danas predsjednik, a Spajić ne bi bio mandatar", istakao je čelnik crnogorske države. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 05:03