/ - MILATOVIć
04/10/2024 u 12:04 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović: Vlada pokazala da nije istinski posvećena promjenama, nemam dilemu da Amfilohije zaslužuje spomenik

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da je Crna Gora napravila krupan korak naprijed kada su u pitanju evropske integracije, za šta su, kako je rekao, zaslužni i Vlada i dio opozicije.

Kritikovao je rad Vlade, navodeći da smo nakon dobijanja IBAR-a vidjeli karakter Vlade koji nije bio istinski posvećen promjenama. Stava je i da je pokojni mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, značajna ličnost, za koju, kako kaže, nema dilemu da zaslužuje spomenik u Crnoj Gori. 

- Krupan korak u parlamentu napravljen je krajem godine i početkom ove, u smislu okupljanja oko postavljenja u pravosuđu za koje je trebala dvotrećinska većina. Kao rezultat toga, Crna Gora je napravila korak koji nas je čekao više godina što je Crnoj Gori otvorilo vrata narednom koraku koji je zahtijevniji od prethodnog i koji će zahtijevati značajniju odgovornost svih donosilaca odluka,a to je korak zatvaranja pregovaračkih poglavlja - rekao je predsjednik Crne Gore na panelu na 2BS Forumu u razgovoru sa Adnanom Rondićem. 

Milatović je podsjetio da je za godinu, Crna Gora imala tri Vlade, a da sada, prvi put ima političku Vladu nakon 2020. godine.

- Duboko smatram da je Crna Gora u toku tog procesa postala demokratičnije društvo, što su pokazali i izbori prije par dana i sada smo ušli u proces demokratskog razvoja, gdje su izbori mjera gdje su građani slobodni da izađu ili ne izađu i glasaju kako žele - kazao je Milatović. 

Milatović: Niјe u pitanju ko vrši vlast, već kako јe vrši

Govoreći o izborima u Podgorici, Milatović je rekao da je najveći poltiički rezultat oživljavanje "trećeg puta". To je put građanskog centra i čini mi se da je to najveći politički doprinos ovih izbora. 

Neusmnjivo je da su izori u glavnom gradu mali nacionalni izbori. Trećina biračkog tijela živi u Podgroici, ali to je još jedna važna poruka - da i na taj način, čini mi se, ne postoje teme koje dodatno motivišu građane da izađu i mislim da će to biti važan fokus pplitičkog djelovana, animiranje građana da budu aktivni učesnici izbornog procesa. 

Upitan kojim putem će krenuti njegova koalicija sa izbora u Podgorici, rekao je da će biti tamo gdje je uvijek bio.

- Od trenutka kada sam ušao u politiku, mislim da se tu prepoznaje kontinuitet djelovanja, a to je djelovanje za suštinske promjene. Ono u čemu se politički akteri na crnogorskoj sceni razlikuju je shvatanje simbola 30. avgusta 2020. godine  i šta je on značio za Crnu Goru. On je morao biti nada u promjenu. Nažalost, nakon dobijanja IBAR-a vidijeli smo karakter Vlade koji nije bio istinski posvećen promjenama i vidjeli smo tri crte vlasti  - usvajanje zakona bez rasprave i konsultacija sa EU i zakona koji su u velikoj mjeri vraćali političku kontrolu nad ključnim djelovima crnogorskog društva - rekao je Milatović, kritikujući zakon o RTCG, koji je, kako je rekao, imao za cilj da se medijska kuća svih građana stavi pod političku kontrolu.

Govoreći o odnosima sa susjedima, podsjetio je da su najviši državni funkcioneri proglašeni personama non grata, od strane susjedne zemlje koja je članica EU. Kritikovao je i odnos Vlade prema Samitu Brdo - Brioni, i odluku izvršne vlasti da ne podrži taj događaj.

Neprihvatljiv je, kaže Milatović i ekonomski populizam i donošenje odluka bez inkluzije, "koje nije prošlo diskusiju sa EU, koje nije jasno argumentovano, koje se donosi ad - hoc, koje jede naš ekonomski potencijal i budućnost građana, pokušavajući da zadrži pad političkog legitimiteta političkih subjekata."

- Zato je važno da podgorički izbori ožive "treći put" i nadam se da će u narednom periodu biti dovoljno mudrosti i odgovornosti da se spusti lopta, i da se zemlja jasno usmjeri ka onome što je ključni prioritet, a to je Crna Gora kao članica EU 2028. godine - kazao je Milatović.

Na pitanje Rondića o podizanju spomenika pokojnom mitropolitu Srpske pravoslavne crkve, Amfilohiju, podsjećajući na oštre i uvredljive poruke koje je često imao na račun Crnogoraca, rekao je da je Amfilohije značajna ličnost koja je nesumnjivo imala posebno važnu ulogu 30. Avgusta 2020.

- Sigurno je da je svaka osoba slojevita, ne ulazeći u stvari o kojima ste govorili. Političkim djelovanjem se trudim da od Crne Gore napravim kuću svih nas  - rekao je Milatović.

Upitan je li podizanje spomenika dobar put ka tome, ponovio je da je mitropolit značajna ličnost. 

- Nemam dilemu da zaslužuje spomenik - kazao je Milatović, tvrdeći da je u Crnoj Gori država odvojena od crkve. 

Milatović je rekao da je "upitno da li bi došlo do nezavisnosti 2006. godine da je Amfilohije imao drugačiji stav u odnosu na nezavisnost.”

Govoreći o odnosima Crne Gore sa Srbijom, rekao je da ne razumije političare kojima je Srbija važnija od Crne Gore. 

- Političari zato imaju problem sa mnom, jer ja svoj put ne mijenjam, on je jasan i direktan i ja 30. avgust ne posmatram da je sada trebao da dođe neko drugi koji će da marginalizuje drugi dio našeg stanovništva. Uloga zamjena, a ne suštinskih promjena je problem naše poltiičke elite. Da bi Crna Gora bila bolja, partije moraju biti bolje. Ja nemam drugu državu bez Crnu Goru. Mislim da je Srbija prijateljska zemlja, važan ekonomski partner i zemlja sa kojom dijelimo prošlost i zemlja sa kojom ćemo morati da dijelimo zajedničku budućnost. To je u interesu Crne Gore i svih na Balkanu - ocijenio je Milatović, pozivajući na što skorije poboljšanje odnosa sa Hrvatskom. 

Stvari koje su dobre bile u prošlosti moramo sačuvati, a loše prakse koje su postojale, kao što su uticaji kriminalnih struktura, način vođenja države i preduzeća, to ne smije postati dio prakse novih političkih struktura na vlasti - rekao je Milatović, uz ocjenu da su to primijetili i on i građani. 

Crnoj Gori su, prema njegovim riječima, potrebne suštinske promjene.

- DPS nije maknuta sa vlasti jer se tako zvala, već zato što je bila simbol loših praksi. Nemojmo to da ponavljamo u okviru nečega što se zove PES ili Demokratski front - pozvao je predsjednik.  

O dvojnom državljanstvu, Milatović kaže da je potrebno pronaći zajednički jezik između pozicije i opozicije, da bi se, kako je rekao, moglo vidjeti na koji način se može izaći u susret onima koji sa pravom žele da imaju vrstu formalnog papira pripadnosti ovoj matici, a da spriječimo bilo kakvu vrstu političkog inžinjeringa."

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 12:04