Andrej MIlović intervju Glas Amerike / - IGOR SLJIVANCANIN
01/06/2024 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milović: Očekujem da će svi zakoni neophodni za IBAR biti usvojeni, na potezu Skupština

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da očekuje da će svi zakoni neophodni za Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) biti usvojeni u crnogorskom parlamentu, zato što su IBAR i evropski integracioni procesi od vitalnog državnog interesa.

On je, u razgovoru za Dnevnik 2 Televizije Crne Gore, rekao da najava opozicije da će podržati te zakone govori u smjeru da će se dobiti podrška sa apsolutnom većinom.

Milović je, odgovarajući na pitanje kako komentariše kritike da izmjene zakona o sprečavanju korupcije aboliraju korumpirane funkcionere, naveo da su sve izmjene i dopune rađene isključivo u saradnji sa Evropskom komisijom (EK), Savjetom Evrope i međunarodnim ekspertima.

Dodao je da nijedna izmjena i dopuna u bilo kom zakonu potrebnom za IBAR nije rađena samoinicijativno od Ministarstva pravde.

- Ako smo dobili dobre ocjene i zeleno svjetlo od naših međunarodnih partnera, ipak će biti da ne stoje te primjedbe koje imaju određeni subjekti u crnogorskom društvu - kazao je Milović.

Milović - Rejnders: Crna Gora je posvećena ispunjavanju privremenih mjerila i dobijanju IBAR-a do ljeta

On je rekao da misli da postoji određeno nerazumijevanje kad su u pitanju neke norme.

- Zato što smo vidjeli u javnom prostoru da je došlo do miješanja između prekršajne, odnosno upravne odgovornosti i krivične odgovornosti - naveo je Milović.

Prema njegovim riječima, određeni subjekti koji su kritikovali ta rješenja su pokazali da ne vladaju pravnom materijom.

- I onda su na osnovu toga radili javne kampanje koje nijesu tačne, a koje ću detaljno objasniti u crnogorskom parlamentu, pogotovo kada je u pitanju optužba da se radi o aboliranju javnih funkcionera“, dodao je Milović.

Odgovarajući na pitanje da li je Crna Gora spremna za dobijanje IBAR-a, kazao da su Vlada i Ministarstvo pravde uradili sve što je od njih traženo od EK i Venecijanske komisije.

- Na potezu je sada Skupština. Čim se usvoje ti zakoni, Crna Gora je ispunila sve što je od nje traženo da bi se dobio IBAR - rekao je Milović., Skupština je 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 15:34