Fatmir Đeka / - FOTO: DUšKO MILAJNIć
14/09/2024 u 12:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministar ljudskih i manjinskih prava u srijedu na sastanku o integraciji Roma

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka učestvovaće u srijedu na godišnjem ministarskom sastanku država potpisnica Deklaracije partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u sklopu procesa proširenja Evropske unije (EU), u Berlinu.

Kako je saopšteno iz Vlade, Đeka će na tom sastanku učestvovati na poziv državne ministarke vanjskih poslova Njemačke za Evropu i klimu, Ane Lirman.

Crna Gora je Deklaraciju partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u sklopu procesa proširenja EU potpisala 2019. godine u Poznanju, u Poljskoj.

Od tada, svake godine jedna od država potpisnica je domaćin ministarskog sastanka, na kojem se razmatraju učinci i izazovi u oblasti integracije romske zajednice u sklopu procesa proširenja EU i podnosi izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodnog sastanka.

Do sada je ministarski sastanak održan u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

U platformi za posjetu navodi se da je učešće Đeke na tom sastanku značajno budući da je integracija romske populacije visoko u agendi nacionalne politike Crne Gore, a imajući u vidu i značaj unapređenja njihovog položaja u crnogorskom društvu.

- Jedan od osnovnih ciljeva Vlade Crne Gore i resornog ministarstva je puna integracija svih manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica u društveni život - navodi se u platformi.

Ističe se da je Vlada spremna da se mjere za romsku i egipćansku zajednicu integrišu u redovne politike i budžete.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 12:33