Са састанка Радуловића и Мете / - МВП
15/12/2021 u 20:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Радуловић у Албанији: Тирана и Подгорица географски два наjближа главна града

Током сусрета са предсjедником Метом истакнуто jе да се билатерални односи сусjеда Црне Горе и Албаниjе засниваjу на принципима приjатељства и сарадње

Други дан званичне посjете министра вањских послова Ђорђа Радуловића Републици Албаниjи настављен jе састанцима са предсjедником те земље Иљиром Метом и градоначелником Тиране Ерионом Велиаjем.

Током сусрета са предсjедником Метом истакнуто jе да се билатерални односи сусjеда Црне Горе и Албаниjе засниваjу на принципима приjатељства и сарадње. Како jе нагласио, додатно нас вежу савезништво у НАТО и европске вриjедности на коjима желимо градити своjа друштва и тако их увести у европску породицу.

На том путу, култура поштовања људских права и преданост очувању међународног мира наши су важни задаци, а то по риjечима шефа црногорске дипломатиjе обjе земље доказуjу ангажманом у УН. Честитавши Албаниjи на избору за несталну чланицу Савjета безбjедности за период 2022 – 2023, министар Радуловић пожелио jе саговорнику успjешан и проактиван рад у кључном органу ове важне организациjе, те истовремено похвалио приоритете на коjима ће бити фокус наших сусjеда, међу коjима су мир и безбjедност, одрживи развоj, женска права. Он jе такође захвалио на подршци Албаниjе црногорскоj кандидатури за Савjет за људска права УН-а, за период 2022-2024.

Предсjедник Мета изразио jе задовољство сполjно политичким курсом Црне Горе, казавши да се радуjу сваком успjеху Црне Горе као да jе њихов.

Као важан аспект даљег развоjа обиjе земље, коjе су добри сусjеди и НАТО партнери, предсjедник Мета jе указао на потребу интензивирања сарадње у свим оним областима од коjих бенефите имаjу грађани обиjе државе.

Саговорници су размиjенили мишљења о ситуациjи у региону као и изазовима са коjима се обиjе државе суочаваjу у процесу приступања ЕУ.

Изразивши задовољство приjатељским односима двиjе земље министар Радуловић пренио jе градоначелнику Тиране Ериону Велиаjу спремност за jачање партнерства са његовом земљом, што укључуjе и охрабривање директне комуникациjе и сарадње локалних самоуправа са циљем размjене искустава и развоjа проjеката, те повезивање и сарадњу младих двиjе земље.

Шеф црногорске дипломатиjе честитао jе Велиаjу и Тирани на добиjању звања „Европска приjестоница младих 2022”, истакавши да jе због те чињенице додатну вриjедност добио и циjели регион. 

Градоначелник Велиаj jе потврдио значаj овог престижног звања, рекавши да би у наредноj години главни град његове земље могао постати платформа за младе из циjелог региона, па и из свих општина Црне Горе, коjима ће бити омогућено да представе своjа достигнућа из било коjе области свог друштвеног ангажовања.

Говорећи о спонама међу нама, министар Радуловић закључио jе да су наша наjважниjа повезница грађани Црне Горе и Албаниjе коjи са радошћу посjећуjу сусjедну земљу. Географски гледано, истакао jе, Тирана и Подгорица су два наjближа главна града. О томе да jе трансформациjа Тиране последњих година препознатљива, како jе навео, свjедочи све већи броj наших грађана коjи jе обилази, враћаjући се кући са наjљепшим утисцима гостопримства своjих комшиjа.

Градоначелник Велиаj уручио jе министру Радуловићу поклон града Тиране „Сахат кулу”, истакавши да jе наjдрагоцjениjи поклон коjи се некоме може дати  управо вриjеме - вриjеме током коjег градимо приjатељства и коjе диjелимо. Такође, он jе изразио наду да ће се добра сарадња коjа постоjи на државном нивоу рефлектовати и на сарадњу на локалном нивоу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:24