Борис Мугоша / - Портал Дан
09/04/2022 u 10:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Црна Гора нема времена за ускопартијска надмудривања и играња на “више столица”

Ако се формирање владе одуговлачи зарад тога ко ће кога боље уцијенити и ко ће боље себе представити као фактора прогреса у Црној Гори, онда било какав евентуални договор нема одрживу перспективу, каже Мугоша

Излазак из тренутне политичке ситуације неопходно је да се деси у наредних неколико дана јер имамо стагнацију а суштински назадовање на европском путу, закључану Скупштину, а извршна власт иако је у тзв.техничком мандату доноси одлуке са озбиљним реперкусијама, како на унутрашње прилике, тако и на медјународну репутацију Црне Горе, каже Борис Мугоша, потпредсједник СД.

- Одговоран приступ значио би формирање владе на јасним политичким и програмским принципима дјеловања, са недвосмисленим планом приоритета и поштеним приступом свих потенцијалних учесника. Црна Гора нема времена за ускопартијска надмудривања, промовисања и закулисна играња на “више столица”, неутемељена условљавања посебно од оних са дискутабилном политичком и идеолошком подлогом, дијељења било каквих а поготово европских лекција од стране оних који су били дио извршне власти и парламентарне већине у последњих годину и по, јер је неопходан одговоран, одлучан европски и евроатлански приступ са циљем одблокирања ЕУ интеграционог пута и изласка из озбиљних политичких, институционалних, социо-економских и безбједносних изазова - наводи Мугоша у саопштењу.

Истиче да ако се у овој друштвено-политичкој ситуацији формирање владе одуговлачи зарад тога ко ће кога боље уцијенити и ко ће боље себе представити као фактора прогреса у Црној Гори, онда било какав евентуални договор нема одрживу перспективу.

- Посебно ако имамо у виду чињеницу да су 44 посланика смијенила 42. владу и да на тој проевропској вриједносној већини, односно платформи, треба градити и потенцијално нову 43.владу. Сви остали, који су спремни да прихвате ту платформу, су добродошли у мјери која је у складу са наведеним чињеницама - каже Мугоша.

Истиче да ургенција Социјалдемократа за разрјешење ове ситуације везане за потенцијално формирање 43. владе не значи нити у једној варијанти њихову бланко подршку било коме и било чему.

- Недавање подршке још једном неодрживом експерименту не би био, као што се покушава немушто пласирати у јавности, доказ заустављања еманципаторских европских процеса, већ управо израз досљедности и јасног опредјељење да се не праве компромиси када су у питању темељне вриједности самосвјесне и европске Црне Горе. У том смислу не може бити прихватљиво и да анти-НАТО партије добију могућност да имају доминантну улогу у парламенту и влади земље која је чланица НАТО савеза и вјерујем да је то заједнички став свих државотворних партија. Ваљда смо неке поуке извукли из претходних годину и по дана, а и из периода прије тога. У супротном, треба што прије ићи на модел формирања техничке Владе са ороченим мандатом која би припремала ванредне парламентарне изборе каже потпредсједник СД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 16:30