Борис Мугоша / - Борис Мугоша
17/10/2021 u 10:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Корак смо ближе ка оснивању Алиментационог фонда, одговорност на посланицима

Мугоша је учествовао на округлом столу о Нацрту закона о привременом издржавању дјеце, који су припремили правни експерти НВО Центар за женска права, уз финансијску подршку Рокфелер фондације

Након што су на наш предлог, у буџету предвиђена средства за почетак рада Алиментационог фонда, израдом Нацрта закона о привременом издржавању дјеце, којим је предвиђено оснивање Алиментационог фонда, корак смо ближе реализацији овог веома важног механизма подршке државе, који је од изузетног значаја за стабилност и сигурност самохраних родитеља и квалитет живота дјеце, истакао је посланик СД-а Борис Мугоша.

Мугоша је учествовао на округлом столу о Нацрту закона о привременом издржавању дјеце, који су припремили правни експерти НВО Центар за женска права, уз финансијску подршку Рокфелер фондације.

На округлом столу су потенциране веома важне поруке, а то је да су оба родитеља одговорна за подизање и благостање своје дјеце и да је држава дужна да успостави ефикасне механизме да осигура да сви родитељи испуњавају своје одговорности; да је држава обавезна да пружи одговарајућу помоћ родитељима или законским старатељима у остваривању одговорности за подизање дјетета; да родитељи који уредно не плаћају алиментацију функционисањем фонда неће бити ослобођени плаћања алиментације.

Такође, још једном су поменути подаци према којима скоро 60 одсто разведених бракова чине бракови са дјецом, од чега је старатељство над издржаваном дјецом у 79,4 % случајева повјерено мајци, у 9,8 % оцу. Осим тога, у Црној Гори само једна трећина родитеља уредно плаћа алиментацију за своју дјецу.

 - Због свега наведеног, неопходно је да до краја године донесемо Закон којим се предвиђа оснивање Алиментационог фонда. Искључива одговорност за то је сада у дворишту Скупштине, односно на посланицама и посланицима црногорског парламента - закључује Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:25