Фото: МВП / Фото: МВП
22/01/2022 u 18:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП: Црна Гора на Конференцији о будућности Европе

Шеф црногорске дипломатије је истакао да је поносан што ће се регион Западног Балкана наћи међу приоритетима француског предсједавања Савјетом Европске уније

У наредном периоду, Црна Гора ће наставити да спроводи реформе још јаче и агилније, посебно на пољу владавине права, која представља окосницу преговарачког процеса,  казао је шеф црногорске дипломатије Ђорђе Радуловић, као једини министар са Западног Балкана који је учествовао на Конференцији о будућности Европе.

Исказавши посебно задовољство што је као представник Црне Горе, чији грађани у високом проценту подржавају идеју чланства своје земље, позван да размијени мишљења о овом релевантном питању, шеф црногорске дипломатије оцијенио је учешће држава региона у раду Конференције важним због тога што се нашим друштвима даје јединствена могућност да, равноправно са осталим чланицама ЕУ, утичу на процес доношења одлука важних за обликовање будућности европског континента.  

Такође, шеф црногорске дипломатије је истакао да је поносан што ће се регион Западног Балкана наћи међу приоритетима француског предсједавања Савјетом Европске уније.

У свом обраћању, министар Радуловић је истакао спремност Црне Горе, државе којој европска интеграција, регионална сарадња и добросусједски односи представљају идеје водиље, да проактивно дјелује у промоцији вриједности ове Конференције, посебно на пољу Зелене агенде, дигиталне трансформације, те здравствених изазова и миграције, као тема које се тичу свих нас. Сходно томе, само је путем конструктивне сарадње, како на регионалном, тако и на нивоу читаве Европе, могуће ефективно се ухватити у коштац са овим изазовима.

Описавши Конференцију о будућности Европе као политички инструмент за ојачавање динамике процеса проширења, Радуловић је истакао да Црна Гора препознаје њен трансформативни потенцијал, те закључио да будућност ЕУ подразумијева придруживање земаља Западног Балкана европској породици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:43