Ministarstvo vanjskih poslova / - MVP
28/06/2024 u 16:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MVP: Milatović se ne vodi nacionalnim interesima, demonstrira neozbiljnost

Mnistarstvo vanjskih poslova apelovalo je da procedura izbora i postavljenja ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore ostane predmet komunikacije i saradnje institucija, kao što Ustav i Zakon nalažu, a ne, kako su rekli u tom resoru, medijskih nastupa predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i članova njegovog kabineta.

Cilj takvih istupa je, kako su rekli u MVP-u, da se cjelokupan proces i/ili pojedinačna rješenja blokiraju "i to na način što će se krajnje neprofesionalno i manipulativno dovoditi u pitanje vođenje politike i odluke Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova".

- S obzirom na to da predsjednik Milatović odbija da poštuje interni karakter procesa izbora ambasadora i time krši zakonsku obavezu čuvanja podataka, i da ne prestaje da svojim polutvrdnjama i poluinformacijama dezinformiše javnost i time ugrožava interes Crne Gore da što prije popuni upražnjena ambasadorska mjesta, Ministarstvo vanjskih poslova je primorano da još jednom reaguje - navedeno je u reagovanju MVP-a.

PES: Milatović zbog sujete odbio kandidate sa boljim iskustvom i vještinama od njegovih

Podsjećaju da je u procesu konsultacija sa Vladom Crne Gore dao saglasnost na 12 od 16 predloženih kandidata i da je Vlada uvažavajući ustavne nadležnosti i poštujući predsjednika uvažila njegovo mišljenje.

- Od usaglašenih 12 kandidata, Vlada je nakon pokretanja formalne procedure i dobijanja odgovora država prijema, dalje procesuirala prema kabinetu Predsjednika 8 formalnih predloga, u skladu sa važećom procedurom. Od predloženih 8, iako su prethodno svi usaglašeni u procesu konsultacija, Predsjednik je odlučio da selektivnim pristupom mišljenje nadležnog skupštinskog odbora zatraži za samo 5 kandidata. Time što preostala usaglašena i formalno procesuirana rješenja dovodi u pitanje nakon što su kandidati prošli provjere međunarodnih partnera i dobili agremane, Predsjednik Crne Gore stavlja diplomatsku službu u poziciju koja potencijalno narušava kredibilitet i ugled zemlje - naglašeno je u reagovanju.

Napominju da se stiče utisak da predsjednik Milatović sve ovo čini iz isključivo ličnih, političkih interesa, vođen subjektivnim, a ne nacionalnim interesima, "demonstrirajući potpunu neozbiljnost i odsustvo odgovornosti u vršenju najviše državne funkcije".

- Dodatno ukazujemo da je MVP selekciju potencijalnih kandidata vršilo isključivo na osnovu kvalifikacija i profesionalnih referenci, što je lako provjeriti jednostavnim uvidom u njihove, respektabilne biografije, a što je, uostalom, i bio slučaj tokom vanjskopolitičkih konsultacija sa predsjednikom. Ministarstvo vanjskih poslova neće ulaziti u dalju raspravu sa predsjednikom Crne Gore ko je i na koji način komunicirao sa potencijalnim kandidatima i čija je zasluga manja ili veća u procesu koji je, zbog postupaka predsjednika, još uvijek bez rezultata - poručeno je u reagovanju.

Milatović: Za ambasadore predloženi najbolji prijatelji Spajića i Ivanovića

Najbolji prijatelji premijera Milojka Spajića i ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, koji nemaju nikakvu povezanost sa diplomatijom, bili su predloženi za ambasadore Crne Gore u nekim državama, kazao je predsjednik države Jakov Milatović.

On je novinarima, nakon konferencije koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), rekao da je mislio da je završeno sa takvim imenovanjima u Crnoj Gori, ali da očigledno nije.

„Neki od najboljih prijatelja predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova bez ikakve povezanosti sa diplomatijom su bili predlozi za ambasadore“, naveo je Milatović.

On je istakao da se nada da će u narednom koraku Vlada mnogo odgovornije pristupiti tom procesu.

Upitan ko su ti prijatelji Spajića i Ivanovića, Milatović je rekao da treba pitati Vladu ko su predlozi za ambasadore u Berlinu i Madridu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 16:33