/ ZASTAVA CRNE GORE - LAZAR RUZIC
13/07/2021 u 19:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

МВП: Насљеђе наших предака путоказ за живот данас

Црногорски државни празник Министарству вањских послова честитали су бројни пријатељи наше земље, наводе у саопштењу

13.јул 1878. и 1941. датуми су златним словима уписани у црногорску историју. Тада смо добили своју државност и слободу, наводе из Министарства вањских послобва.

-Насљеђе наших предака такође је наш путоказ за живот данас, као и за вриједности које ћемо звати нашим у будућности.  Министарство вањских послова жели свим нашим грађанима и грађанкама, у матици и широм свијета, срећан Дан државности. Црногорски државни празник Министарству вањских послова честитали су бројни пријатељи наше земље. Једна од првих честитки стигла је из Брисела са званичног Твитер налога НАТО-а, као и Мисије Сједињених Америчких Држава која је истакла да је Црна Гора уважена савезница која даје допринос колективној безбједности. Команда заједничких снага у Напуљу пожељевши срећан 13. јул, подсјетила је да је Црној Гори призната државност на Берлинском конгресу 1878, те да наша држава доприноси Алијанси и стабилности  на Западном Балкану-наводе у саопштењу.

Оана Кристина Попа, амбасадорка ЕУ у Црној Гори честитала је грађанима Дан државности, а државни секретар САД Ентони Блинкен честитавши празник рекао је да ове године обиљежавамо 15 година одличних  билатералних односа, као и четврту годишњицу од када је наша држава НАТО савезница. Он је додао да Сједињене Државе стоје уз земље  посвећене реформама. "Толерантна и инклузивна Црна Гора чврсто утемељена у еуроатлантском друштву води до просперитетније и сигурније будућности за све њене грађане", написао је Блинкен у честитки.

Анже Логар, министар вањских послова Словеније истакао је у писму шефу црногорске дипломатије честитке поводом Дана државности, рекавши да политички дијалог и висок ниво разумијевања двије земље јасно показују квалитет билатралне сарадње.

Бујар Османи, министар вањских послова Сјеверне Македоније је у видео честитки црногорском народу и министру Ђорђу Радуловићу зажелио срећан празник. „Драги пријатељи, драги Ђорђе, имам велико задовољство да честитам Дан државности Вама министре, Вашој дипломатској мрежи, као и грађанима Црне Горе“, рекао је он истакавши да је пријатељство наших земаља потврђено његовом посјетом Подгорици у јануару. „Веома цијенимо вашу посјету Охриду, као и учешће на Преспа Форуму за дијалог, као и првом састанку неформалне групе Б6, а све то доказ је наше посвећености регионалној сарадњи“, закључио је Османи у поруци на Твитеру рекавши да очекује да ће будућност донијети још интензивнију  билатералну сарадњу у циљу испуњења европских циљева којима обје земље теже.

Амбасада Турске честитала је празник, а министар вањских послова те земље Мевлут Чавушоглу свом црногорском колеги Ђорђу Радуловићу пренио је изразе пријатељства, истакавши да његова земља високо вреднује добре односе са Црном Гором, која представља примјер мултикултурализма и мултиконфесионалности у региону.

Шеф чешке дипломатије Јакуб Кулханек министру Радуловићу честитао је Дан државности пренијевши подршку нашем европском путу, те истакавши да са Црном Гором баштине одличне билатералне везе.

Министарство вањских послова Бугарске пожељело је просперитет, истакавши да подржава нашу европску перспективу, те да традиционално пријатељство двије земље, као и чланство у Алијанси представљају најбољи темељ за даљу сарадњу.

Министарство вањских послова Румуније такође је честитало Дан државности, истакавши да је та земља посвећена сарадњи, те да ће наставити да подржава европску агенду Црне Горе.

Министарства вањских послова Пољске и Латвије честитку поводом Дана државности објавила су уз фотографије Боке Которске и Светог Стефана, а празник су честитали и Амбасаде Словачке и Алжира у Црној Гори, као и бројни други пријатељи наше земље широм свијета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:27