/ МВП, фото: Срђа Бољевић
05/06/2021 u 08:40 h
Marko Vešović, Suzana RadevićMarko Vešović, Suzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП предложило нове амбасадоре: Срећко Црногорац у Кини, Филип Ивановић у Ватикану

Милка Тадић је кандидат за амбасадора у САД, док је за шефа Мисије при УН у Њујорку предложен Владимир Вучинић. За амбасадора при ЕУ предложен је Петар Марковић, док је Џемал Перовић кандидат за новог амбасадора у Албанији

Министарство вањских послова (МВП) Црне Горе предложило је неколико нових амбасадора. Према незваничним сазнањима "Дана" из министарства, за амбасадора у Кини предложен је Срећко Црногорац, док је за новог амбасадора у Ватикану предложен Филип Ивановић.

image
Срећко Црногорац

Како смо незванично сазнали, Милка Тадић је кандидат за амбасадора у САД, док је за шефа Мисије при УН у Њујорку предложен Владимир Вучинић. За новог амбасадора при ЕУ предложен је Петар Марковић, док је Џемал Перовић кандидат за новог црногорског амбсадора у Албанији. Сада је на потезу црногорски предсједник Мило Ђукановић, који треба да да сагласност за ове предлоге.

image
Филип Ивановић

Међутим, није актуелно само питање амбасадора. По сазнањима "Дана", због сложене политичке ситуације, Министарство вањских послова ће као привремено рјешење именовати један број специјалних изасланика у другим државама или при међународним организацијама. То раде како би избјегли могуће компликације око сагласности предсједника државе Мила Ђукановића за именовање нових амбасадора. Формално, министарство ту могућност има у актуелном Закону о вањским пословима.

Ђукановић је раније рекао да неће потписати указ о постављању амбасадора за било кога ко је, по његовом суду, радио против Црне Горе, што је изазвало велике критике из дијела скупштинске већине. Имајући у виду застој и компликовани политички моменат због кохабитације, именовање специјалних изасланика сматра се за прелазно рјешење, док се не заврше консултације између Владе и предсједника државе.

Према члану 42 Закона о вањским пословима, министар може, ради обављања посебних задатака, да одреди специјалног изасланика који привремено борави у другој држави или при међународној организацији. Специјални изасланик поступа по инструкцијама шефа дипломатије.

Потписивање указа у рукама предсједника државе

По Закону о вањским пословима, члан 40, предлог за постављење амбасадора утврђује Влада, на предлог министра вањских послова. Предсједник државе указом поставља амбасадора, по добијању агремана државе пријема и мишљења одбора Скупштине надлежног за међународне односе. Предлог за опозив амбасадора утврђује Влада, на предлог министра вањских послова. Предсједник указом опозива амбасадора. Предсједник даје амбасадору акредитивно и опозивно писмо.

Средином децембра прошле године, влада премијера Здравка Кривокапића предложила је опозив седам амбасадора, што је Ђукановић одбио да потпише уз образложење да одлука није ваљано образложена, због чега је затражио објашњење. Ђукановић је тада навео да су премијер Здравко Кривокапић и министар вањских послова Ђорђе Радуловић изјавили да су се на опозив амбасадора одлучили због тога што су они у континуитету дјеловали супротно интересима Црне Горе, али да то по себи није довољно да се иде на опозив дипломатских представника.

Влада је раније иницирала опозив амбасадора из Кине Дарка Пајовића, Ватикана Миодрага Влаховића, Босне и Херцеговине Обрада Миша Станишића, Италије Сање Влаховић, Њемачке Вере Кулиш, Србије Тарзана Милошевића, Уједињених Арапских Емирата Душанке Јекнић и Пољске Будимира Шегрта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:55