Ministarstvo vanjskih poslova / - MVP
01/07/2024 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MVP: Rezolucija osuđuje zločine profašističkog režima, nema veze sa današnjom Hrvatskom

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH i da se oni nikada nijesu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine.

-Ministarstvo vanjskih poslova izražava žaljenje što Republika Hrvatska namjeru Crne Gore da se i ovom Rezolucijom, između ostalog, osude zločini na tlu bivše Jugoslavije, izrazi pijetet prema žrtvama svih zločina i poštovanje prema njihovim porodicama doživljava kao atak na dobrosusjedske odnose dvije države, saopšteno je iz MVP- a.

Ministarstvo ponovo ukazuje da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH.

- I da se oni nikada nijesu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine, njeguje kulturu sjećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promoviše politiku pomirenja, navodi se u reagovanju. 

Hrvatska: Postupak Crne Gore nije dobronamjeran, rezolucija nepotrebna

Ministarstvo ističe da su na vanjskopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusjedski odnosi i punopravno članstvo u EU, kao i da smo iskreno zahvalni Republici Hrvatskoj na nespornoj i dragocjenoj podršci u svim integracionim procesima Crne Gore.

- Crna Gora je posvećena daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa sa Republikom Hrvatskom, te želi da u dobroj vjeri nastavi da rješava sva bilateralna pitanja od posebnog interesa. Ministarstvo i ovim putem ponavlja više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 12:58