Александар Вулин / - РТРС
18/08/2021 u 17:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП Вулину: Министар једне државе се не смије уплитати у питања других

Умjесто бесмислених оптужби усмjерених ка наjближим сусjедима, можда би министар Вулин могао да иницира укидање Декларациjе Скупштине Србиjе из 2009. године у коjоj се осуђуjе злочин у Сребреници, наводе из МВП

Министарство ванњских послова Црне Горе реаговало је на данашње изјаве министар унутрашњих послова Србије Александра Вулина, који је казао да Влада Црне Горе "заиста није понизила Србију" али како је рекао, не зато што није хтјела, већ зато што то није могла да учини.

Реаговање МВП: 

И данашња изjава министра Вулина у коjоj покушава да у релациjи Црна Гора-Србиjа утврди ко кога понижава, као и све претходне, а вjероватно и све будуће не заслужуjе заправо никакав одговор. Ни од премиjера Црне Горе, ни од било кога из његове владе. Ипак, због jавности и грађана, Министарство вањских послова жели да укаже на чињеницу да Вулинова изjава, међутим, говори много, односно готово све, о самом министру и његовом JУЛ-овском лику и лицу коjе се непогрешиво помаља кад год jе на реду нова оптужба и нова конфронтациjа са ким год, од сусjеда и приjатеља па све до цркве и вjерских питања.

Срећом, она не говори ништа о Србиjи, а посебно не о односима Србиjе и Црне Горе. Управо због тих односа и њихове будућности, због грађана у обиjе државе, али и истине ради, треба подсjетити господина Вулина, као прво да се, министар унутрашњих послова jедне државе не би смио бавити и уплитати у питања других, посебно не сусjедних и приjатељских; као друго, вакцине коjе су прослиjеђене безбjедносним снагама Косова, иначе диjела Владе у коjоj, узгред, сjеди и коjом у оквиру своjих надлежности руководи министар коjи jе Вулинов политички саборац, ниjесу дио контингента добиjених од Србиjе; и треће, Резолуциjу о геноциду у Сребреници изгласао jе Парламент Црне Горе и она изразава већинску вољу и став њених конституената.

Подвлачимо jош jедном да се у тачки 3 Резолуциjе, осуђуjу покушаjи приписивања одговорности или кривице српском, бошњачком, хрватском или било коjем другом народу за геноцид, злочине против човjечности или друге злочине, jер одговорност може бити искључиво индивидуална, а ниjедан народ не може бити означен као геноцидан или злочиначки. Вулин, изгледа ипак, у маниру броjних таблоидних медиjа у Србиjи, Резолуциjу тумачи на своj начин и без пардона интерпретира њен садржаj, износећи нетачне чињенице.

Премиjер Кривокапић jе у више наврата, jасно и отворено, саопштио своj став о овоj теми, али то министра Вулина очигледно не занима. Коначно, умjесто бесмислених и бесплодних оптужби усмjерених ка наjближим сусjедима, можда би министар Вулин могао да иницира укидање Декларациjе Скупштине Србиjе из 2009. године у коjоj се осуђуjе злочин у Сребреници „почињен на начин утврђен пресудом Међународног суда правде”. Ипак, вjеруjемо да су и грађани и Црне Горе и Србиjе, већ одавно препознали тежину Вулинових риjечи и политичког дjеловања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:56