/ Опозиција се узда у прелазну владу
24/09/2021 u 12:57 h
Marko Vešović, Suzana RadevićMarko Vešović, Suzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На доручку са амбасадорима Фронт и Србија као прилог

Амбасадори су са посебном пажњом саслушали предлог опозиције о прелазној влади, која би била орочена на шест мјесеци или годину, како би припремила нове изборе

Амбасадорка ЕУ Оана Кристина Попа организовала је састанак једног броја амбасадора држава чланица ЕУ и представника парламентарне опозиције и мањинских странака. Састанак је одржан у сриједу у Подгорици. Попа је на Твитеру написала да,очување међуетничког, међувјерског мира и склада, кроз широки међупартијски дијалог у Скупштини јесте кључно за будућност Црне Горе у ЕУ".

Међутим, према сазнањима,,Дана", дио представника опозиције указао је да је у Црној Гори и региону на сцени наставак политике која је прије неколико деценија изазвала регионални сукоб, те да национализам у Србији посебно брине, јер је у сталном расту. Посебно су исказали забринутост што је најављена темељна реконструкција Владе и нови договор у савезу владајућих коалиција, и самим тим улазак Демократског фронта у изршну власт - па тиме и отварање простора за уплив Србије у црногорску државну политику.

Оштре критике из опозиционих редова

Најаву реконструкције владе Здравка Кривокапића критиковале су опозиционе странке у државном парламенту Демократска партија социјалиста (ДПС) и Социјалдемократска партија (СДП).

– Предложена реконструкција Владе, с антиевропским ДФ-ом у главној улози, представљала би корак од седам миља - уназад – навео је потпредсједник ДПС-а Иван Вуковић.

Функционер СДП-а Бојан Зековић је подсјетио да су власти прије годину дана тврдиле да би улазак ДФ-а у Владу штетио западном путу Црне Горе.

– Сада очекујемо објашњење како су управо анти-НАТО и анти-ЕУ активисти најбољи да воде процес интеграција у те организације – рекао је Зековић за РСЕ.

Амбасадори се нијесу детаљније изјашњавали о овим наводима представника опозиције, с тим што је Попа, по нашим сазнањима, указала на потребу широког дијалога, и на потребу темељних реформи, посебно по питању владавине права и спречавања борбе против криминала и корупције.

Постављено је и питање прелазне владе, на којој инсистира опозиција, али ни представници Демократске партије социјалиста нису знали да одговоре на питање како доћи до прелазне владе и ко би ју сачињавао.

Наш саговорник који је присуствовао састанку тврди да су амбасадори са посебном пажњом саслушали предлог опозиције о прелазној влади. Саопштено је да би та влада била орочена на шест мјесеци или годину, како би припремила нове изборе. Њен први задатак био би да одблокира неке институције и омогући њихов несметан рад.

Представници опозиције су потом у фокус ставили Демократски фронт, тврдећи да тај политички савез може бити опасност за стабилност Црне Горе ако буде дио будуће владе. Помињано је и негирање геноцида у Сребреници, а посебно утицај Србије и Александра Вучића на Демократски фронт.

– У суштини, то је био радни доручак. Неформални састанак на којем се говорило о актуелној ситуацији у држави и сви су имали прилику да саопште своја виђења. Присуствовали су му представници свих опозиционих странака које имају посланике у Скупштини. Мањине су биле јединствене у ставу да садашња влада својим чињењем и нечињењем угрожава њихова права – пренио нам је саговорник из редова мањинских странака који је желио да остане анониман.

Споразумом који су у септембру 2020. године потписали лидери три побједничке коалиције Здравко Кривокапић, Алекса Бечић и Дритан Абазовић дефинисано је да Влада јача сарадњу са НАТО-ом, да неће покретати поступак за повлачење признања независности Косова и да ће спроводити све реформе потребне за пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ. Дио политичких субјеката и раније је тврдио да ће доћи до промјена на спољнополитичком плану ако Демократски фронт уђе у Владу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:48