Министар Радуловић са европским партнерима / - МВП
23/07/2021 u 18:09 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На маргинама састанка у Крању: Западни лидери подржавају европски пут Црне Горе

Министар Радуловић је поручио да Црна Гора иде ка Европскоj униjи без скривене агенде, трудећи се да пређени пут донесе истинске резултате и реформе

Учествуjући на неформалном састанку министара за европске послове на Брду код Крања у Словениjи у оквиру предсjедаваwа те земље Савjетом Европске униjе, министар ваwских послова Ђорђе Радуловић имао jе сусрете са колегама из Чешке, Аустриjе, Луксембурга и Француске. Он jе истакао да Црна Гора посебно циjени исказану спремност Француске да подржи реформске процесе у Црноj Гори у циљу испуњавања обавеза из захтjевне европске преговарачке агенде.

На састанку са Каролине Едштадлер, министарком за Европу и Устав Републике Аустриjе, Радуловић се захвалио на помоћи да вакцине преко Ковакс механизма стигну у Црну Гору.

Министар Радуловић је поручио да Црна Гора иде ка Европскоj униjи без скривене агенде, трудећи се да пређени пут донесе истинске резултате и реформе.

Министри су се сагласили да европска будућност Западног Балкана нема алтернативу, те упутили позиве за обостране званичне посjете.

Едштадлер jе прениjела подршку високих званичника њене земље, оциjенивши да jе именовање шефа Мисиjе у Бриселу, коjе ће се догодити у наредном периоду, добра порука коjа стиже из Црне Горе.

Она jе, такође, истакла да Аустриjа циjени чињеницу да jе Црна Гора прва прихватила Нову методологиjу, што jе подстакло остале земље да схвате њен значаj.

Приликом сусрета са државним секретаром за европске послове Француске Клеманом Боном, шеф црногорске дипломатиjе исказао jе посебно задовољство разговором предсjедника Владе Здравка Кривокапића и француског предсjедника Емануела Макрона, током коjег jе изражена чврста подршка интеграциjама Црне Горе.

Он jе истакао да jе то jасан знак спремности двиjе земље да унапређуjу билатералне односе, док Црна Гора посебно циjени исказану спремност Француске да подржи реформске процесе у Црноj Гори у циљу испуњавања обавеза из захтjевне европске преговарачке агенде.

Бон jе истакао да иако Француску наредне године очекуjе изборни циклус, његова земља остаjе снажан подржавалац политике проширења и кредибилан партнер Црне Горе, коjи стоjи иза наше земље и у процесу добиjања Извjештаjа о испуњености привремених мjерила у поглављима 23 и 24, како би се кренуло са затварањем преосталих поглавља.

Током сусрета са министром вањских послова Чешке Jакубом Кулханеком, Радуловић jе истакао да jе вањска и безбjедносна политика Црне Горе у потпуности усаглашена са ЕУ, те да, иако то ниjе увиjек лако, у потпуности испуњавамо оваj важан услов чланства.

Радуловић jе рекао да наша држава иде ка циљу са искреним намjерама, истински усваjаjући европске вриjедности, те да циjенимо експертску и политичку помоћ европских партнера у процесима и реформама коjе желимо убрзати у наредном периоду.

Имаjући у виду да Чешка преузима предсjедавање Савjетом ЕУ након Словениjе и Француске, Кулханек jе казао да Црна Гора, коjа jе урадила пуно у области европске интеграциjе, има пуну подршку његове земље коjа жели да процеси иду наприjед брже и одлучниjе.

На састанку са министром вањских послова Луксембурга Жаном Аселборном, Радуловић је оциjенио да су билатерални односи двиjе земље добри и приjатељски, истакавши као важан импулс снажењу политичког диjалога и укупних односа недавни сусрет премиjера Кривокапића и Бетела у Луксембургу.

Он jе истакао да Црна Гора изузетно циjени њихово искуство, као модела успjешне европске државе, коjа представља наjбољи примjер како jедна мала земља може искористити све економске потенциjале и чланство у ЕУ за стварање просперитетног друштва.

Саговорници су указали да jе од обостраног значаjа потписивање Споразума о избjегавању двоструког опорезивања.

Аселборн jе потврдио да Министарство финансиjа његове земље интензивно ради на том питању, потврдивши да подржаваjу европску агенду Црне Горе.

Такође, истакнуто jе да броjна црногорска диjаспора представља снажну везу са Луксембургом, као и ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:34