Мило Ђукановић / - Мило Ђукановић
13/07/2021 u 18:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НАТО савезници и европски партнери честитали Ђукановићу 13. јул

У честиткама је исказана снажна подршка европском путу Црне Горе и потврђено партнерство и савезништво у оквиру НАТО савеза

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је прве честитке НАТО савезника и европских партнера поводом 13. јула – Дана државности Црне Горе. У честиткама је исказана снажна подршка европском путу Црне Горе и потврђено партнерство и савезништво у оквиру НАТО савеза.

Честитке су упутили предсједник Италије Серђо Матарела, предсједник Француске Емануел Макрон, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Аустрије Александар ван дер Белен, Мађарске Јанош Адер, Пољске Анџеј Дуда, предсједница Словачке Зузана Чапутова, предсједник Румуније Клаус Јоханис, Бугарске Румен Радев, Чешке Милош Земан и в.д. генералног гувернера Канаде Ричарда Вагнера.

Предсједник Матарела у честитки оцјењује да “јаке везе које спајају двије земље имају своје чврсто упориште у Атланском савезу и његовим вриједностима. Та заједничка припадност пружила је нови замах билатералним односима заснованим на плодном дјалогу као и на широкој и структурираној сарадњи, коју је Италија одлучна да ојача. С подједнаком одлучношћу Рим остаје уз Црну Гору на њеном путу приближавања европским институцијама подржавајући такође и убрзавање приступних преговора, те охрабрује обновљене напоре на пољу реформи. С тим у вези, наша је жарка жеља да све политичке снаге у земљи раде кохерентно на постизању тог циља, који је од стратешког значаја за будућност Црне Горе.“

У честитки предсједника Макрона се наводи: „Годину 2021. карактерише јачање наших билатералних односа, у складу са француском стратегијом за Западни Балкан коју сам потврдио прије двије године. Сарадња између наше двије земље доприноси европском путу Црне Горе који у потпуности подржавам. Француска развојна агенција је, стога, покренула активности у висини од 50 милиона еура, заједно са Инвестиционо-развојним фондом Црне Горе, а наше управе и оператери раде на пружању што прикладније експертизе. Поздрављам одлуку Црне Горе да прати нову методологију преговарачког процеса, коју је Савјет усвојио на иницијативу Француске, у марту 2020. године, У том контексту, спровођење реформи у „основним" областима, односно добро функционисање демократских институција, поштовање владавине права, реформа Јавне управе и екононłског управљања, одредиће ритам напредовања у преговарачком процесу. Будите сигурни у подршку Француске. У периоду кохабитације у коме се Ваша земља налази, охрабрујем Вас да заједно са црногорском владом тражите путеве дијалога и компромиса који су од суштинске важности за функционисање наших демократија и који су у основи нашег европског пројекта коме тежите. На крају, поздрављам Ваше константно ангажовање у погледу трајне стабилности Западног Балкана и пуну усклађеност Ваше земље са политиком заједничке безбједности Европске уније, што одражава блискост између Француске и Црне Горе, савезнице у НАТО-у.“

Предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган у честитки истиче: „Срећан сам што су блиски пријатељски односи између Турске и Црне Горе, који своју снагу темеље на дубоко укоријењеним културним и друштевним везама, на изванредном нивоу. Увјерен сам да ће се наши односи развијати и јачати на начин који ће допринијети миру, стабилности и просперитету на Балкану.“

„Поводом државног празника Црне Горе, посебно ми је драго да Вам упутим своје најтоплије честитке и срећну будућност црногорском народу“, истиче се у честитки предсједника Аустрије Александара ван дер Белена.

Предсједник Мађарске Јанош Адер уз подсјећање и задовољство на недавну посјету предсједника Ђукановића тој држави и плодну размјену мишљења оцјењује да је све то додатни доказ изврсног односа двију држава. Он је поновио да Мађарска остаје досљедни поборник интеграције Црне Горе у ЕУ и на тој линији истакао да снажно подржава убрзање приступног процеса „како би што прије упознали своје партнере са западног Балкана као пуноправне чланове Европске уније“.

Предсједник Републике Пољске Дуда нагласио је да Пољска изузетно цијени пријатељске односе са Црном Гором који се већ неколико година развијају и у оквиру Сјеверноатлантског савеза. Он је поновио да Пољска досљедно подржава европске тежње Црне Горе и читавог региона Западног Балкана и изразио захвалност за напредак Црне Горе ка чланству у ЕУ и за стабилизациону улогу коју она има у региону.

Предсједница Словачке Зузана Чапутова у честитки изражава задовољство одличним односима двије државе, не само билатерално, већ и у оквиру Сјеверноатланске алијансе. Изразила је увјерење да ће процес интеграције Црне Горе у ЕУ, који Словачка Република дугорочно подржава, наставити да напредује и да ћемо се ускоро састати и као партнери у оквиру ЕУ. „Радујем се да ћемо имати прилику да разговарамо такође о овим темама лично већ за неколико дана током Ваше званичне посјете Словачкој Републици“, истиче се у честитки.

У име румунског народа и у лично име, честитку је упутио и предсједник Румуније Клаус Јоханис у којој изражава наду да ће се дешавања у процесу преговора о приступању ЕУ наставити убрзаним темпом, како би се тај стратешки циљ Црне Горе постигао у блиској будућности. Он је исказао задовољство сарадњом између земаља на нивоу НАТО-а и подржао консолидацију профила Црне Горе у оквиру Аллиансе.

Предсједник Радев истиче да Бугарска високо цијени достигнућа Црне Горе и да ће као одлучни заговорник европске перспективе наше државе и даље дијелити бугарска искуства. Изразио је увјерење да ће се односи између двије земље и даље градити на заједничким европским и еуроатлантским вриједностима, у духу искреног пријатељства и разумијевања.

Предсједник Републике Чешке Милош Земан у честитки истиче да чврсто вјерује да ће међусобно разумијевање и пријатељство између двије земље наставити да се и даље развија у интересу даљег унапређења обострано корисне сарадње.

„Канада цијени пријатељство и партнерство са Црном Гором. Снага билатералних односа заснива се на везама наших народа, посебно узимајући у обзир чланове црногорске заједнице у Канади, који су инегрални дио нашег динамичног и мултикултуралног друштва. Настављамо подржавати наше заједничке евроатлантске вриједности, које подразумијевају слободу, стабилност и добробит наших грађана. Наше државе су поносни савезници у НАТО-у, посебно у оквиру НАТО Истуреног појачаног присуства у Летонији. Радујем се будућим приликама за наставком унапређења наших односа“, наводи се у честитки в.д. генералног гувернера Канаде Ричарда Вагнера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:30