Sa današnje Opšte sjednice Vrhovnog suda / - VRHOVNI SUD
15/03/2024 u 14:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nema podrške za Vuković i Vukića

Nijedno od dvoje sudija koji su bili u izboru za kandidata za predsjednika Vrhovnog suda danas nije dobio dvotrećinsku podršku na Opštoj sjednici Vrhovnog suda.

Kandidati na sednom izboru za kandidata za predsjednika Vrhovnog suda bili su sudije Ana Vuković, sutkinja Apelacionog suda, i Ranko Vukić, sudija Vrhovnog suda.

Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore nije utvrdila predlog da se za predsjednika Vrhovnog suda  predloži jedan od prijavljenih kandidata, o čemu će obavijestiti Sudski savjet., saopšteno ej iz Vrhovnog suda.

- Nakon tajnog glasanja, od 17 sudija koliko je učestvovalo u radu Opšte sjednice, uključujući i sudije kandidate, utvrđeno je da je bilo 12 važećih i 5 nevažećih glasačkih listića. Za sutkinju Anu Vuković glasalo je deset, dok je  za sudiju Ranka Vukića glasalo dvoje sudija, tako da nijedan kandidat nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu - navedeno je iz Vrhovnog suda.

Podsjetimo, članom 38 Zakona o sudovima, predlog kandidata utvrđuje se dvotrećinskom većinom ukupnog broja sudija.

Uoči glasanja, sudije Vukić i Vuković predstavile su Opštoj sjednici svoje Programe rada  za predsjednika Vrhovnog suda.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda je je jedna od najvažnijih imenovanja u pravosuđu za dobijanje IBAR-a (Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila). 

Imenovanja u pravosuđu su fokusu Evropske komisije (EK) i uslov su da Crna Gora početkom ljeta dobila potvrdu da smo ispunili zadatake u poglavljima 23 i 24 za prisruživanje u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:58