/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
29/03/2024 u 11:12 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Odbornici će danas odlučivati o izgradnji postrojenja za preradu nusproizvoda životinskog porijekla

U Nikšiću je počela 19. sjednica Skupštine opštine (SO) na kojoj prisustvuje 34 od ukupno 41 odbornika, te je potpredsjednik SO Nikšić Arsenije Lalatović konstatovao da postoji kvorum za rad i punopravno odlučivanje.

Boris Muratović, član  Opštinskog i Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u Nikšiću, tražio je da se povuče 4. tačka dnevnog reda, odnosno odluke o vraćanju prava raspolaganju na zemljištu Vladi Crne Gore za potrebe izgradnje objekta od javnog interesa - postrojenje za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla koji nisu namijenjeni ishrani ljudi.

- Jasno je da vama nije  stalo do javnog interesa, već da završite što vam je nametnuto. Mi ne podržavamo ovu nebuloznu odluku, jer u ovom slučaju javni interes se ne poklapa sa interesom ljudi koji tu žive - kazao je Muratović.

On je istakao da je 28. februara preinačena namjena zemljišta i da u listu nepokretnosti stoji da je na ovom zemljištu pokrenut proces restitucije, te da nije po zakonu izdato rješenje o ovom zemljištu, posebno jer ga je izdala Agencija za projektovanje i planiranje, odnosno opštinski organ umjesto ministarstva.

Inače, u obrazloženju pomenutog predloga odluke stoji da je u pitanju parcela na Gračanici od blizu 20.000 metara kvadratnih.

- Vlada Crne Gore je na sjednici od 01.12.2021.godine usvojila informaciju o izgradnji postrojenja za preradu nus proizvoda životinjskog porijekla koji nijesu namijenjeni ishrani ljudi. Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 5,80 miliona eura, koja sredstva su obezbijeđena u okviru drugog Projekta Prvog Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2), koji se implementira od strane ovog Ministarstva i finansira se iz kredita Svjetske banke - navedeno je između ostalog u obrazloženju predloga odluke.

Muratović je na kraju podsjetio da će se, ukoliko se odluka usvoji, lešine i ostaci životinjskog porijekla koje se ne mogu iskoristiti iz cijele Crne Gore donositi u Nikšić u ovo postrojenje, koje, kako navodi, treba da se nalazi daleko od naseljenog mjesta.

Predlog Muratovića ipak nije prošao, jer je od 34 odbornika 12 glasalo "za" a 20 protiv.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:03