Сједиште ЕУ у Бриселу
03/10/2021 u 08:41 h
Ivona Drobnjak, Marko VešovićIvona Drobnjak, Marko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка полиција указала на бројне злоупотребе безвизног режима, поменута и Црна Гора

Одговарајући на питања "Дана", Влада Црне Горе и Министарство вањских послова саопштили су да не знају ништа о документима у којима се помиње могућност укидања безвизног режима за државе Западног Балкана

Још један доказ да су државе ЕУ забринуте због манипулација безвизним режимом за грађане Црне Горе и других земаља западног Балкана представља извјештај њемачке савезне полиције о криминалитету, објављен 1. октобра. У том документу посебно је наглашена опасност од шверцерских група које омогућавају боравак грађана у ЕУ на основу лажних докумената, али и то да многи од тих грађана у ЕУ имају дуго радно вријеме и неадекватну заштиту на раду, уз неовлашћено запошљавање, што ствара несигурне, а понекад и нехумане радне односе.

– Кријумчарске групе богате се повећањем накнада за смјештај и подршку, обезбјеђивањем лажних социјалних давања и утајом пореза. Улазак особа спремних за рад из трећих земаља врши се у сврху наводних туристичких долазака, уз предочење ваљаног и стварног пасоша. У основи за, рецимо, дозволу боравка, потребна је виза. Изузети од захтјева за визу у складу са Визном уредбом (ЕУ) 2018/1806 за кратке боравке су, између осталих, држављани земаља које нису чланице ЕУ – Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Грузије, Сјеверне Македоније, Републике Молдавије, Србије и Украјине – који имају биометријски пасош. Ова уредба не дозвољава почетак рада – наводи се у годишњем извјештају - њемачке полиције.

Овај извјештај долази након што је унутар ЕУ поменута могућност да се преиспита безвизни режим за Црну Гору и друге земље које уживају ту погодност.

Неосновано тражили азил

Према интерном документу ЕУ, неке земље су злоупотребљавале слободу путовања. Између осталог, њихови држављани су незаконито боравили у земљама Европске уније и неосновано тражили азил.

Визни режим ЕУ за Црну Гору, Србију и Сјеверну Македонију укинут је у децембру 2009. године, а наредне године је иста одлука донијета и за Албанију и Босну и Херцеговину. За Молдавију је визни режим укинут 2014. године, а за Грузију и Украјину 2017. године.

Безвизна путовања у земље Европске уније до 90 дана сматрају се значајним достигнућем у односима европског блока са Западним Балканом и бившим совјетским државама у оквиру политике Источног партнерства.

Како се наводи у том интерном документу, Њемачка, Француска и Италија су у посљедње вријеме све више фрустриране због злоупотребе безвизног режима. Помиње се пораст броја неовлашћених кривичних дијела из домена пријаве пребивалишта која су починили грађани неколико западнобалканских земаља. Интерни документ датиран је 27. септембра.

Одговарајући на питања "Дана", Влада Црне Горе и Министарство вањских послова су саопштили да не знају ништа о документима у којима се помиње могућност укидања безвизног режима за државе западног Балкана, Молдавију, Грузију и Украјину. Та могућност наведена је у интерном документу ЕУ који је прије неколико дана објавио Радио Слободна Европа.

Из Министарства вањских послова су нам саопштили да тај документ није стигао до њих и да га због тога не могу коментарисати. Из Владе, то јесте Канцеларије за европске интеграције, саопштили су нам да су за поменути документ сазнали из медија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 05:20