Kristina Oana Popa / - LAZAR RUZIC
24/12/2021 u 08:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оана Попа: За реформе неопходна стабилна проевропска политичка већина

Најбоље што све проевропске снаге могу да ураде за европску будућност Црне Горе у овом тренутку, без обзира на то да ли су у власти или опозицији, јесте да нађу начин да раде заједно ван партијских оквира, казала је шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, Оана Кристина Попа

Приступање Европској унији (ЕУ) остаје процес заснован на заслугама, а темпо преговарачког процеса сваке земље и даље прије свега зависи од напретка у темељним реформама, оцијенила је шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, Оана Кристина Попа.

Попа је у интервјуу Побједи рекла да је укидање јединице за Црну Гору у Бриселу чисто организациона ствар.

Попа је казала да је Европска комисија формирала заједничку јединицу за Црну Гору и Србију, јер су оне тренутно двије земље Западног Балкана које су у процесу приступних преговора с ЕУ.

"Оно што ЕУ подржава и што желимо за Црну Гору најбоље је изразила предсједница Европске комисије Фон дер Лајен током посјете Црној Гори раније ове године, када је јасно и гласно изјавила да „вас желимо у ЕУ“, казала је Попа.

Она је навела да су на недавно одржаној политичкој међувладиној конференцији са Црном Гором, државе чланице ЕУ потврдиле снажну посвећеност проширењу, као кључној политици ЕУ која представља стратешко улагање у мир, демократију, просперитет, сигурност и стабилност у Европи.

"Али, да би постала чланица ЕУ, Црна Гора, као и свака друга земља кандидаткиња, треба да испуни стандарде и правила која подржавају основне вриједности ЕУ и која се подједнако односе на све земље чланице ЕУ. Не постоји начин да се то заобиђе" оцијенила је Попа.

Она је казала да ће, да би напредовала на путу ка ЕУ, Црна Гора морати да постигне конкретне резултате у кључним областима владавине права.

"Међутим, јасно је да ниједна појединачна институција или политичка снага не може сама да постигне те резултате, будући да многи од ових кључних реформских напора захтијевају широку међупартијску политичку подршку", рекла је Попа.

Она је навела да ЕУ зато очекује од свих црногорских институција и политичких партија да конструктивно заједнички раде, а у складу са својим уставним мандатима, како би даље покренуле реформе везане за ЕУ, у духу одговорности и у интересу грађана.

Попа је оцијенила да је постојање стабилне и кохезивне проевропске политичке већине веома важно за спровођење тих кључних реформи.

"Најбоље што све проевропске снаге могу да ураде за европску будућност Црне Горе у овом тренутку, без обзира на то да ли су у власти или опозицији, јесте да нађу начин да раде заједно ван партијских оквира, како би одблокирали кључне реформе владавине права и омогућили земљи да напредује на путу ка ЕУ", рекла је Попа.

Она је оддала да то од њих очекује огромна већина грађана који подржавају приступање Црне Горе Унији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:17