/ - FOTO: VLADA CG
05/11/2021 u 14:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежавање Дана УН: Климатска акција-позив за буђење

Премијер Кривокапић је нагласио да је Црна Гора, у том смислу, искорачила прије тридесет година када је проглашена еколошком државом

Ургентност одговора на климатске промјене била је у фокусу церемоније под називом „Климатска акција: Позив за буђење“ коју су Влада Црне Горе и систем Уједињених нација организивали у Вили Горици у част Дана Уједињених нација, 24. октобра. 

-Овогодишњи Дан УН, 76. по реду, који је организован упоредо са одржавањем Самита УН о климатским промјенама КОП 26 у Глазгову, обиљежава се на 15. годишњицу чланства Црне Горе у Уједињеним нацијама, а такође и на 30. годишњицу проглашења Црне Горе еколошком државом.  У свом говору, предсједник Владе Здравко Кривокапић истакао: „Изазови долазе, а вријеме пролази. Ви данас имате неколико изазова на које сви заједно морамо одговорити, а то су климатске промјене, пандемија, а ништа мање није значајна - енергетска криза-саопштено је из Владе Црне Горе.

Додају: "Премијер Кривокапић је нагласио да је Црна Гора, у том смислу, искорачила прије тридесет година када је проглашена еколошком државом: „То је био наш одговор да сачувамо ресурсе и да не уништавамо природу. Међутим, то није било довољно. (…) И природа има своје законитости. Неке знамо, неке не знамо. И управо тај одзив и одговор природе ми видимо тек када се неси нешто драматично.”

-Премијер је додао и то да ће неодговоран однос према изазовима које намећу климатске промјене донијети нове проблеме и тешке посљедице: „Да не би посљедице биле такве, удружимо се, пружимо руку једни другима, заборавимо на подјеле и водимо рачуна о најсветијем што имамо, а то су ваздух, вода и земљиште-наводе из Владе.

Додају: "Резидентни координатор УН Питер Лундберг казао је да су климатске промјене, без сумње, највећи изазов који са којим се човјечанство суочило до сада, истичући упозорење науке да је ријеч о црвеном аларму за човјечанство".

-Париски споразум пружио је човјечанству јасну путању за излазак из кризе, која подразумијева амбициозан сет корака са циљем ограничавања раста температуре на 1.5°Ц у овом вијеку. Одговорност за испуњење тог циља лежи на свима нама, али највише на владама земаља које доносе одлуке и политике – казао је Лундберг подсјећајући да су Уједињене нације окупиле водеће свјетске лиедере и климатске експерте на Самиту о климатским промјенама у Глазгову, како би дошли до ефикасног здруженог одговора на климатске промјене. 

Лунберг је поздравио чврсту опредијељеност Црне Горе ка зеленој транзицији. „Чврсто опредјељење Црне Горе да до 2030. године смањи за 35% емисију гасова са ефектом стаклене баште, јасно говори о одговорности земље и њеној посвећености суочавању са климатским проимјенама.“ – казао је Лундберг, упућујући искрене честитке Црној Гори поводом 15. годишњице активног чланства и конструктивног доприноса Уједињеним нацијама.

Дан Уједињених нација традиционално се обиљежава широм свијета у знак сјећања на 24. октобар 1945. године када је на снагу ступила Повеља Уједињених нација. Ратификацијом тог документа званично су основане Уједињене нације чији су главни циљеви успостављање мира и безбједности, подршка развоју и друштвеном прогресу и заштита људских права. Уједињене нације су основали лидери 51 државе а свјетска организација данас броји 193 земље чланице. Црна Гора постала је чланица Уједињених нација у јуну 2006. године, као 192. чланица организације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:25