Obilježena 75. godisnjica Savjeta Evrope / - FOTO: VLADA
22/10/2024 u 17:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Obilježena 75. godišnjica Savjeta Evrope: Crna Gora posvećena vrijednostima Konvencije, prepoznata aktivna uloga u SE

Crna Gora ostaje bezrezervno posvećena vrijednostima proklamovanim u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a Savjet Evrope će u crnogorskim institucijama uvijek imati pouzdanog partnera, poručio je ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović, na obilježavanju 75. godišnjice Savjeta Evrope, koje je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) organizovalo sa Programskom kancelarijom Savjeta Evrope u Crnoj Gori i Pravnim fakultetom Univerziteta Crne Gore.

- U prilog tome govori i činjenica da ove godine obilježavamo 20. godišnjicu od primjene Konvencije. Na ovaj način je potvrđeno ono što predstavlja duboko urezanu vertikalu državnog bića Crne Gore, a to je građansko društvo jednakih prava za sve, utemeljeno na multinacionaolnom, multikonfesionalnom i multikulturalnom skladu kao vrijednostima koje pažljivo i trajno treba da njegujemo - ocijenio je Ibrahimović.

image

Obilježena 75. godisnjica Savjeta Evrope

- FOTO: VLADA

Istakao je i da je Vlada posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, jačanju nezavisnosti pravosuđa i zaštiti prava na pravično suđenje, štiteći vrijednosti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava kao ključnim tekovinama Savjeta Evrope.

- Dosadašnji napori i nastojanje da se crnogorski pravni sistem uskladi sa evropskim standardima potvđeni su dobijanjem pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 u junu ove godine, u čemu je značajnu ulogu imao i Savjet Evrope - kazao je ministar.

Podsjetio je da će Crna Gora imati priliku da dodatno potvrdi čvrstu opredijeljenost da dosljedno poštuje zajedničke vrijednosti kroz predsjedavanje Komitetu ministara Savjeta Evrope za period 2026-2027.

-  Prilikom koncipiranja prioriteta predsjedavanja posebna pažnja biće usmjerena na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama - kazao je ministar.

Ibrahimović: Stekli su se uslovi za zatvaranje poglavlja 31- Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika

U uvodnom obraćanju, iz MVP su naveli da je zamjenik generalnog sekretara Savjeta Evrope Bjorn Berg kazao da je Vlada Crne Gore pokazala snažnu posvećenost vrijednostima i principima Savjeta Evrope te da ovaj, značajan jubilej, predstavlja podsticaj za još bližu saradnju, od koje korsti imaju Savjet Evrope i Crna Gora, kao aktivna i konstruktivna članica.

U saopštenju MVP navodi se da je uputio čestitke na izboru crnogorske sutkinje Ivane Jelić za potpredsjednicu Evropskog suda za ljudska prava te izrazio visoka očekivanja od crnogorskog predsjedavanja Komitetu ministara Savjeta Evrope 2026-2027.

Obilježavanje 75. godišnjice SE

Dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić podsjetila je na izuzetan doprinos Evropske konvencije o ljudskim pravima, kroz dvadesetogodišnju primjenu u Crnoj Gori, institucionalnom razvoju i pripremi društva za članstvo u Evropskoj uniji i obaveze koje iz toga proizilaze.

U kontekstu nalaza nedavno objavljenog izvještaja Evropske komisije za efikasnost pravosuđa Savjeta Evrope, istakla je da je pravovremeno rješavanje predmeta ključno za vraćanje povjerenja građana u pravosuđe i da će Pravni fakultet nastaviti da aktivno doprinosi analizi i unapređenju efikasnosti pravosudnog sistema.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Lejla Dervišagić je ukazala na viziju koju su, u poslijeratnom periodu, imale države osnivačice, a koja je do danas okupila 46 država ujedinjenih u vrijednostima punog poštovanja i zaštite vladavine prava, ljudskih prava i demokratije.

Nakon 75 godina, prema njenim riječima, članice Savjeta Evrope imaju puno razloga za zadovoljstvo, ali istovremeno i puno izazova pred sobom. Jednom stečena prava i usvojene konvencije, kako je kazala, nijesu garancija njihovog poštovanja.

- Zbog toga, u kontinuitetu, moramo zajednički raditi na afirmaciji i očuvanju principa i vrijednosti koje čine temelj najstarije panevropska organizacije - konstatovala je ona.

U okviru stručnog panela, na kome su učestvovali Nebojša Vučinić, raniji sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Mirjana Popović, predsjednica Apelacionog suda Crne Gore i Katarina Peković, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, ukazano je na važnost poštovanja presuda Evropskog suda za ljudska prava, što Crna Gora na sopstvenom primjeru u kontinuitetu pokazuje.

Zajednički je ocijenjeno da nezavisnost pravosuđa zahtijeva kontinuirano unapređenje, čak i u najrazvijenijim demokratijama, te da predstavlja trajni zadatak za očuvanje vladavine prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 17:48