Дејан Вукшић / - Б.М.
10/11/2021 u 20:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбачена тужба СДП-а поводом именовања Вукшића на чело АНБ

Тужиоци су тврдили да jе Вукшић именован на ту функциjу, а да ниjе било мишљења из парламента о његовоj кандидатури

Управни суд Црне Горе, одбио је тужбу посланика СДП у вези избора Дејана Вукшића на позицију директора Агенције за националну безбједност.

Виjеће судиjа у саставу Музафер Хаџаjлић, Снежане Вукчевић и Љиљане Шошкић, одбило jе тужбу којом је СДП тражио да се поништи рjешење Владе броj 04-3268/3 од 11.jуна 2021.године, коjим jе Вукшић именован на чело таjне службе. 
Тужиоци су тврдили да jе Вукшић именован на ту функциjу, а да ниjе било мишљења из парламента о његовоj кандидатури.

– На усменоj расправи пред судом, тужиоци су, преко пуномоћника, указали да се обавеза Владе не завршава у овом случаjу на достављању предлога Скупштини на мишљење, већ jе неопходно да се о предлогу изјасни и Скупштина, какву норму садржи нови Закон о унутрашњим пословима када jе у питању избор директора Управе полициjе, у члану 15 став 7, све у циљу онемогућавања злоупотребе и тумачења истовjетне норме, какву jе садржао и раниjи Закон о унутрашњим пословима. У коначном су предложили да се тужба усвоjи, рjешење тужене поништи и тужиоцима накнаде трошкови спора – наводи се у пресуди. 

Како се тврди, у одговору на тужбу Влада Црне Горе остала jе при разлозима оспореног рjешења, предлажући да се тужба одбиjе као неоснована, посебно имаjући у виду да Скупштина Црне Горе ниjе испоштовала рок прописан одредбом члана 41 Закона о управном поступку у коме jе била дужна да дȁ мишљење о достављеном предлогу.

–Односно да се истеком наведеног рока, коjи jе безуспjешно протекао, има сматрати да jе тражена сагласност дата – наводи се у тексту пресуде. 

Предсjедник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић именовао jе Вукшића за директора АНБ-а, и рjешење о томе jе 11.jуна обjављено у Службеном листу. Вукшић jе за вршиоца дужности именован у децембру 2020. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:42