Са даншње сједнице / - IGOR SLJIVANCANIN
06/10/2021 u 16:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Одбор за европске интеграције: Јачати административне капацитете за управљање ЕУ фондовима

На сjедници се разговарало и о правилима и припремама за финансиjску перспективу 2021-2027 (ИПА III) и важности припреме релевантних и „зрелих” проjеката по критериjумима Европске комисиjе

Чланови Одбора за европске интеграциjе су на данашњоj сjедници размотрили Информациjу о програмима подршке Европске униjе Црноj Гори за 2020. годину. Такође, представљени су и досадашњи резултати и степен искоришћености средстава из Инструмента претприступне подршке ЕУ у оквиру финансиjских перспектива ИПА I и ИПА II.

На сjедници се разговарало и о правилима и припремама за финансиjску перспективу 2021-2027 (ИПА III) и важности припреме релевантних и „зрелих” проjеката по критериjумима Европске комисиjе. У овом контексту, чланови Одбора су показали посебно интересовање за рад Националне инвестиционе комисиjе и припрему Jединствене листе приоритетних инфраструктурних проjеката. Истакнута jе важност добре анализе резултата и искустава из претходних финансиjских перспектива, како би се научене лекциjе адекватно узеле у обзир у припреми структура и проjеката у оквиру ИПА III.

Као jедан од главних изазова за успjешно коришћење ЕУ средстава коjа су на располагању, од самог почетка процеса приступања Црне Горе ЕУ, констатован jе недостатак административних капацитета. И представници Скупштине и представници Владе сагласни су да jе неопходно континуирано мотивисати, обучавати и финансиjски стимулисати запослене у ИПА структурама, како би се сприjечио одлив квалификованог и обученог кадра, те пронаћи нове одрживе моделе за изградњу и jачање капацитета неопходних за успjешно управљање ЕУ фондовима у оквиру ИПА III.

На сjедници се разговарало и о Фонду за подршку општинама за предфинансирање донаторских проjеката, као и о степену искоришћености средстава за проjекте у области пољопривреде у оквиру ИПАРД програма.

На сjедници jе договорено да се у наредном периоду организуjу посебне активности Одбора у оквиру коjих ће бити риjечи о учешћу у ИПАРД програмима, раду Фонда за подршку општинама и о листи инфраструктурних проjеката коjи ће бити кандидовани за финансирање у оквиру Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:34