Дио власти тражи одлагање избора / Фото Дан
12/07/2021 u 13:14 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одложити локалне изборе и због новог састава ДИК-а

Приоритет кад су у питању избори свакако је питање бирачког списка јер је то предуслов да у будућности у Црној Гори имамо фер и демократске изборе, казала је Вукићевићева

Kонкурс за предсједника Државне изборне комисије (ДИК) није окончан, иако се ближе локални избори у неколико општина. Избори у Мојковцу, Петњици и на Цетињу морају бити расписани најкасније у октобру, а Скупштина редовно засједање завршава у јулу, што отвара бројне дилеме о томе да ли је и то додатан разлог да ти избори буду одложени за мај идуће године.

Посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић у изјави за "Дан" навео је да је Скупштина разријешила неодговорног предсједника ДИK-а, те се очекује се избор кредибилног кандидата за ту позицију.
– Локални избори у једном дану гарантују стабилност и апсолутно сматрам да је цјелисходно да се јесењи избори помјере за прољеће идуће године када су и у осталим оштинама. Неколико изборних процеса у свега неколико мјесеци је апсурдно. Свакако треба подсјетити да и очекивања наших партнера из међународне заједнице иду у том правцу – истакао је Мартиновић.

Предсједник ДИK-а Алекса Ивановић разријешен је на сједници Скупштине 17. јуна, на предлог административног одбора, због одбијања Државне изборне комисије да 28. децембра 2020. године верификује мандат Суади Зороњић са посланичке листе "Црно на бијело". Почетком јуна, административни одбор донио је одлуку о покретању поступка избора предсједника ДИК-а.

Неопходна политичка воља

Политички аналитичар Божидар Чолаковић каже да смо били свједоци када је бивши предсједник ДИК-а покушао процедуралним триковима да испроблематизује оно што је у досадашњој пракси сасвим једноставно констатовано.

– Мјеста импровизацијама нема јер евентуална будућа процедурална натезања и различита тумачења могу закомпликовати ионако довољно компликована политичка дешавања. Хоће ли се то питање ријешити током редовног засједања или по приоритетној процедури на ванредном засједању парламента није пресудно – истиче Чолаковић.

Према његовом мишљењу, рад одбора за изборне реформе мора бити комплетиран да би се могло говорити о елементарно фер изборима.

– Уз постојање одговарајуће политичке воље није немогуће донијети адекватна рјешења и у кратком периоду – навео је Чолаковић.

Посланик Демократске народне партије (ДНП) Маја Вукићевић је истакла да је расписан јавни конкурс за предсједника ДИК-а, који траје до краја наредне недјеље, те да очекује да ће избор бити завршен прије локалних избора у појединим градовима који су предвиђени за јесен.

– Мислим да то не би требало да буде разлог њиховог одлагања, али свакако у одбору за изборно законодавство је отворено питање могућности одржавања свих локалних избора истог дана. Оно што треба да буде приоритет кад су у питању избори свакако је питање бирачког списка јер је то предуслов да у будућности у Црној Гори имамо фер и демократске изборе – што до сада није био случај – истакла је Вукићевићева.

Према Закону о избору одборника и посланика, предсједника ДИK-а именује Скупштина, на предлог административног одбора, након петнаестодневног јавног конкурса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:10