/ фото: Скупштина ЦГ
21/06/2021 u 16:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан састанак Групе пријатељства са амбасадором Палестине

Потпредсједник Скупштине Црне Горе Страхиња Булајић подсјетио је на пријатељске односе двије државе који датирају из времена Социјалистичке Федеративне Републике Југославије

Група пријатељства Скупштине Црне Горе са Палестином одржала је састанак са амбасадором Државе Палестине у Црној Гори, Рабијем Алхантулијем .

Потпредсједник Скупштине Црне Горе и предсједник Групе пријатељства Скупштине Црне Горе са Палестином Страхиња Булајић подсјетио је на пријатељске односе двије државе који датирају из времена Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

image
фото: Скупштина ЦГ

Саопштио је да је упознат са приликама у Палестини, као и упорним палестинско-израелским конфликтом који и даље траје, те се, између осталог, интересовао да ли постоји могућност да се избором нове Владе у Израелу измијени досадашња израелска политика према Палестини. Посебно се осврнуо на значајно питање Јерусалима, као јединственог светог мјеста. Изразио је подршку за мирно рјешење двије државе, базирано на међународном праву и резолуцијама Уједињених нација. 

Амбасадор Палестине у Црној Гори Раби Алхантули изразио је задовољство формирањем Групе пријатељства Скупштине Црне Горе са Парламентом Палестине, те изразио спремност да пружи допринос у координисању сарадње између парламената Црне Горе и Палестине.

image
фото: Скупштина ЦГ

Амбасадор је упознао чланове Групе пријатељства са актуелном ситуацијом у Палестини, наводећи разлоге за одлагање парламентарних и предсједничких избора, који је требало да буду одржани ове године, први пут након петнаест година. Говорећи о конфликту између Палестине и Израела, амбасадор Алхантули је подвукао да није ријеч о вјерском конфликту, како га масовни медији често представљају, већ су у средишту сукоба људска, политичка и економска права грађана. 

Саговорници су размијенили мишљења о кључним политичким дешавањима у Палестини и Црној Гори, уз оцјену да су оба региона, у којима се ове државе налазе, изложена утицају страних сила. Изражена је спремност за унапређење економске сарадње, као и сарадње на мултилатералном нивоу, у оквиру Уједињених нација, Интерпарламентарне уније и Парламентарне скупштине Медитерана. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 18:01