Фото: Скриншот (Дан) / - Фото: Скриншот (Дан)
21/01/2022 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Опозиција поднијела иницијативу за смјену предсједника Скупштине Алексе Бечића

Иницијативу потписује Клуб посланика ДПС-ЛП, посланици БС и Социјалдемократа, Клуб посланика СДП-Албанска коалиција Једногласно

Опозиција је поднијела иницијативу за смјену прердсједника Скупштине Алексе Бечића. Тиме је Приједлог да се Алекса Бечић разријеши дужности предсједника Скупштине Црне Горе, ушао је у процедуру. 

Иницијативу потписује  Клуб посланика ДПС-ЛП, посланици БС и Социјалдемократа,  Клуб посланика СДП-Албанска коалиција Једногласно. Њу је потписало 38 посланика.

Заједничко саопштење опозиције: 

"Клуб посланика ДПС-ЛП, Социјалдемократа, Социјалдемократске партије - Албанске коалиције “Једногласно” и Бошњачке странке предали су данас у скупштинску процедуру иницијативу за смјену предсједника Скупштине Алексе Бечића.

Скупштина Црне Горе, за вријеме мандата предсједника Скупштине Алексе Бечића, није била мјесто суштинског политичког дијалога, због чега није успјела да оствари једну од својих основних функција, те доведе до убрзања европског пута Црне Горе.

Доминантно због те чињенице, односно, неостваривања сврхе коју би највиши законодавни и политички дом у једној држави требало да има, данас смо свједоци никад већих друштвених, политичких и социјалних подјела, које пријете да дестабилизују укупан амбијент у држави и блокирају испуњавање њених основних задатака.

Негативан годишњи извјештај Европске комисије, у коме се између осталог наводи да је садашњи састав Скупштине без преседана у историји Црне Горе, најбоља је илустрација због чега је пут наше државе према Европској унији заустављен, а значајан допринос таквом Извјештају и таквој дијагнози стања од стране наших европских партнера, дала је управо Скупштина под руководством њеног актуелног предсједника.

Умјесто да Скупштина буде мјесто истинског дијалога и договора око свих виталних питања за црногорско друштво, претворена је у позорницу отворене националистичке реторике и распиривања тензија, веома често усмјерених према бројчано мањинским народима.

Ово су само неки од разлога који недвосмислено упућују на закључак да је актуелни предсједник Парламента своју функцију очигледно обављао у интересу своје партије и партијске и личне промоције, а не у интересу државе и остваривања кључних државних циљева, чија је реализација због таквог односа изостала.

Сви горе наведени разлози и чињенице упућују на потребу да се актуелни предсједник Скупштине Црне Горе разријеши с ове одговорне функције.

Због разлога одсуства из земље, Предраг Бошковић није потписао иницијативу".

image

Фото: Скриншот (Дан)

- Фото: Скриншот (Дан)
image

Фото: Портал Дан

- Фото: Портал Дан
image

Фото: Портал Дан

- Фото: Портал Дан
image

Фото: Портал Дан

- Фото: Портал Дан
image

Фото: Портал Дан

- Фото: Портал Дан
image

Фото: Портал Дан

- Фото: Портал Дан
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 15:05