Опозиција у парламенту / - SRDJAN BOLJEVIC
15/09/2021 u 13:29 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опозиција тражи нове изборе: Држава на раскрсници између теократске и секуларне

Из опозициjе су казали да се први пут након 90-тих година мањински народи осjећаjу угроженим и као грађани другог реда, док се њихово присуство у државноj управи своди на минимум

Црна Гора налази се у наjвећоj кризи од увођења вишестраначjа и jедино рjешење jе формирање прелазне Владе ограниченог мандата са задатком организовања ванредних парламентарних избора, оциjенила jе опозициjа.

Из опозициjе су у заjедничком саопштењу навели да се Црна Гора налази на раскрсници између националне и грађанске, теократске и секуларне, средњевjековне и савремене државе.

– Све парламентарне опозиционе странке постигле су договор у циљу даљег дjеловања чиjи jе циљ да одбрани грађански и секуларни карактер државе и њену спољнополитичку орjентациjу коjа jе усмjерена ка пуноправном чланству у Европскоj униjи – каже се у саопштењу опозиције.

Из опозициjе су истакли да су дешавања у Црноj Гори одавно прерасла политичке разлике или партиjске интересе.

– Стога, циjенимо потребним креирање европске платформе на коjу су добродошли сви – наводи се у саопштењу.

Истиче се да свака политичка странка, невладина организациjа, група грађана и поjединац, коjи диjели вриjедности грађанске, европске и антифашистичке Црне Горе, има обавезу да се успротиви налету фашизма и великодржавне политике под коjим се држава налази и одбрани право на одлучивање о сопственоj будућности.

– Излаз из незапамћене кризе jе формирање прелазне Владе ограниченог мандата са задатком организовања ванредних парламентарних избора на коjима бисмо одбранили вриjедности коjе су основ савремене Црне Горе – казали су из опозициjе.

Они су навели да jе све што се дешавало претходних дана, поготово 5. септембра на Цетињу, показало да Црна Гора има марионетску Владу, коjа jе у потпуности инструментализована у служби туђих, антидржавних и антицрногорских интереса.

– Минули догађаj ниjе представљао вjерски обред, већ нову станицу великодржавне, односно великосрпске офанзиве чиjи jе циљ да обезличи Црну Гору и потре све њене темељне вриjедности – каже се у саопштењу.

Из опозициjе су казали да jе реакциjа грађана Цетиња и већинске Црне Горе била усмjерена на заштиту части и достоjанства државе.

Према њиховим риjечима, грађански отпор сприjечио jе државно понижење коjе су планирали званични Београд и актуелна власт.

– Актуелном Владом тренутно управља човjек код кога не постоjи основна морална, лична и државничка одговорност и коjи jе спреман да по циjену људских жртава испуњава захтjеве своjих налогодаваца, а све у циљу стварања „српског света”– наводи се у саопштењу.

У опозициjи сматраjу да jе стање у земљи драматично.

Пандемиjа, како су рекли, сваког дана односи десетине живота.

– Сваког мjесеца jе хиљаду и више незапослених, не зна се ко командуjе службама безбjедности, институциjе не функционишу, а предсjедник Владе Здравко Кривокапић приjети грађанима како ће се полициjска репресиjа од 5. септембра понављати – каже се у саопштењу.

Из опозициjе су казали да се први пут након 90-тих година мањински народи осjећаjу угроженим и као грађани другог реда, док се њихово присуство у државноj управи своди на минимум.

Према њиховим риjечима, Црна Гора jе од фактора стабилности и добросусjедских односа постала горући проблем у региону и као таква jе предмет све чешћих дискусиjа у међународним круговима.

– ЕУ интеграциони пут стагнира, на дну jе агенде тренутне већине, у коjоj доминантни дио суштински преферира промjену спољнополитичког курса државе – наводи се у саопштењу.

Оцjењуjе се да jе позициjа Црне Горе у НАТО-у пољуљана активностима Владе, коjе се односе на цурење података, калкулациjе под притиском Демократског фронта око слања воjске у одређене мисиjе.

– Црна Гора већ мjесецима нема министра правде, предсjедник Владе практично ни са ким не комуницира, покушава да узурпира надлежности безбjедносног сектора, док капиталних инвестициjа нема ни у наjави – каже се у саопштењу.

Из опозициjе су навели да се сви политички актери у парламентарноj већини налазе у међусобним свађама.

Како су навели, док ДФ и даље боjкотуjе парламент, чиме jе у потпуности блокиран законодавни поступак, УРА приjети обарањем Владе.

– Све горе наведено само jе дио хаотичног стања у коjем се Црна Гора тренутно налази, а коjе представља наjвећу кризу од увођења вишестраначjа – сматраjу у опозициjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:58