/ Општина Бар
13/06/2021 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Бар: Поносни на подршку прослави 21. маjа

Одлука о помоћи за организациjу свечаности поводом 21. маjа, Дана независности, на Цетињу дониjета jе на темељу добре сарадње ова два града

Наводи предсjеднице Скупштине Општине Бар Милене Божовић коjа проблематизуjе то што jе Општина Бар додиjелила Приjестоници Цетиње 5.000 еура за прославу државног празника Дана независности 21. маjа одраз су елементарног непознавања права и законских прописа. Осим тога, ови наводи су тенденциозни и недобронамjерни према наjзначаjниjем датуму новиjе црногорске историjе, 21. маjу, када jе 2006. обновљена независност Црне Горе, саопштено је Општине Бар.

- Наиме, прописи коjи уређуjу ову област jасно дефинишу надлежности Скупштине Општине у диjелу усваjања буџета, а посебно дефинишу надлежности предсjедника Општине у диjелу његовог извршења. Скупштина Општине Бар jе у децембру 2020. године дониjела Одлуку о буџету, за коjи jе, напомињемо, гласала као одборница и предсjедница Скупштине Божовић. Закон о буџету и фискалноj одговорности, те Закон о финансирању локалне самоуправе прописуjу да jе за извршење буџета одговоран предсjедник општине те да, сходно тим одредбама, он нема ни обавезу, нити jе то пракса, да обавjештава Скупштину о свакодневном утрошку текућих средстава, осим у законом дефинисаним формама, кроз Извjештаj о шестомjесечноj реализациjи буџета коjи се предаjе до 15.07, те кроз редован годишњи извjештаj - наведено је општинске службе.

Како наводе из Општине, Одлука о помоћи за организациjу свечаности поводом 21. маjа, Дана независности, на Цетињу дониjета jе на темељу добре сарадње ова два града коjа jе започета ове године када jе Општина, на инсистирање тадашњег потпредсjедника Општине Новаковића, финансирала снимање спота jедне барске умjетнице у Зетском дому и за ту намjену опредиjелила 2.000 еура у циљу промоциjе локалне културе и локалних умjетника, што jе важно опредjељење локалне управе.

- Општина Бар поносна jе на ову сарадњу са Приjестоницом Цетиње и што jе била у прилици да учествуjе у организациjи jубилеjа 15 година од обнове државне независности Црне Горе 21. маjа. Свечаност коjоj су присуствовали броjни грађани Бара била jе jош jедна прилика да Бар потврди своjе децениjско опредjељење за грађанску, суверену и модерну државу Црну Гору, као европска, поморска капиjа Црне Горе. Уколико, пак, неко не сматра то исправним опредjељењем или проблематизуjе такву улогу Општине у историjским и државотворним процесима, тим горе по оне коjи тако мисле - наводи се у реаговању на наводе Божовићеве.

Напомињу да jе договором између Општине Бар и Приjестонице Цетиње дефинисано да таj исти новац коjи jе 21. маjа Бар опредиjелио за прославу на Цетињу буде враћен Општини Бар онда кад Бар буде домаћин свечаности прославе Дана државности, 13. jула, у Вирпазару. Дакле, у наjбољем интересу грађана, заjеднице, државе и њеног интегритета и очувања наjбољих традициjа та два града.

- Од Божовић као правнице очекуjемо барем елементарно познавање закона и локалних прописа, уз напомену да се правна регулатива у битном разликуjе између Црне Горе и Србиjе, па препоручуjемо да се скрене пажња експертима коjи jоj креираjу такве ставове и обjаве да обрате пажњу и узму у обзир те чињенице. Када jе у питању лични однос према Дану независности, то остављамо на савjест сваком поjединцу или функционеру ове државе и Општине, а грађани ће то наjбоље циjенити - истакли су из барске општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 04:35