/ - фото: ИГОР ШЉИВАНЧАНИН
01/12/2021 u 15:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пахор Бечићу: Словенија је ваш пријатељ и савезник јер сте ви наш пријатељ и савезник

Бечић је поновио да је Црна Гора земља која нема отворених билатералних питања, земља која има 100 одсто усклађену спољну политику са политиком ЕУ

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се са предсједником Републике Словеније Борутом Пахором. Изразивши задовољство због сусрета са предсједником Пахором, Бечић је оцијенио да је актуелна посјета и сусрет са највишим државним званичницима Словеније снажна потврда посвећености јачању политичког дијалога, те додао да је у средишту разговора званичника двије земље на свим нивоима, заједничка евроатланска садашњост и европска будућност. 

Бечић је поновио да је Црна Гора земља која нема отворених билатералних питања, земља која има 100 одсто усклађену спољну политику са политиком ЕУ, те снажну подршку грађана интеграционим процесима и закључио да је “Црна Гора најуспјешнији кандидат за чланство у ЕУ”.

- Ваша помоћ нашој земљи, господине предсједниче је велика и хвала Вам на томе. Тиме сте показали да је међусобна сарадња кључ просперитета и европског успјеха. Када помогнемо једни другима и једни и други добијамо, добија и ЕУ- казао је предсједник Бечић.

Предсједник Скупштине је нагласио и да је Црна Гора посвећена испуњавању обавеза које проистичу из чланства у НАТО и констатовао да ,,као савезнице, Црна Гора и Словенија дијеле исте вриједности и посвећеност колективној безбједности, стабилности и миру”.

„Господине предсједниче, увјерен сам да би Црна Гора снажно искорачила напријед када би били вјерски и национално толерантнији. Онима који долазе послије нас Црну Гору морамо оставити помирену и економски стабилну чланицу ЕУ”, казао је Бечић.

Наводећи да познаје прилике на Балкану и у Црној Гори, те говорећи о актуелном тренутку у приступним процесима, предсједник Републике Словеније, Борут Пахор је оцијенио да је у том процесу Црна Гора фаворит, али и поручио да би у перспективи свакако било корисно да земља настави тим путем.

- Ја Црну Гору поштујем, а данас желим да знате да је Словенија ваш пријатељ и савезник јер сте ви наш пријатељ и савезник, и учинићу све што је у мојој моћи да вам помогнем на путу ка ЕУ- казао је Пахор.

Предсједник Републике Словеније је указао на важност регионалне сарадње, те поручио да је суштински важно схватити колико у одређеним ситуацијама значи таква, међусобна помоћ и подршка.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:55