Rajzing Rajnke i Pejanović Đurišić / - DAN/BO.B.
05/03/2024 u 11:15 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejanović Đurišić: Doprinos vraćanju mira u Evropi je prvorazredni interes Zapadnog Balkana

Predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore Milica Pejanović Đurišić saopštila je da doprinos vraćanju mira na evropski kontinent, nama na Zapadnom Balkanu, treba da predstavlja prvorazredni interes.

Ona je, u uvodnom izlaganju današnje konferencije Atlantskog saveza Crne Gore "Izazovi i prilike za mir u Ukrajini: Euro-atlantska perspektiva", kazala da smo tu da pokažemo solidarnost sa Ukrajinom.

- Atlantski savez podržava Ukrajinu i unazad 10 godina, od napada na Krim, nije to samo naša morlana obaveza, istakla je ona.

Kako je navela, od početka invazije Rusije na Ukrajinu svjedočili smo nevjerovatnoj agresiji s jedne strane i nevjerovatnoj  hrabrosti ukrajinske vojske i nepokebljivoj borbi za slobodom, nezavisnošću i pravdom sa druge strane.

- Ne smijemo izgubiti iz vida zabrinjavajuću devastaciju principa. Rusija se nažalost uspješno pronalazi u novonastalim okolnostima. Cilj je ostao isti - podriti NATO alijansu i zapadne vrijednosti, istakla je Pejanović Đurišić.

Ona je dodala da nakon dvije godine od početka rata, svijest o tome da agresija na Ukrajinu nije samo napad na jednu zemlju sve je jača.

- Ukrajinska kriza pokazala je da se zapadne demokratije mogu udaljiti od autokratskih režima, navela je predsjednica Atlanstskog saveza.

Navela je da su Finska I Švedska pristupile u NATO, i time ojačale njen sjeverni dio.

- Crna Gora kao odgovorna članica NATO u kontinuitetu daje doprinos bezbjednosti sa svojim saveznicima u odnosu na rusku agresiju, stoga je i odogovorila uvođenjem sankcija Rusiji, navela je ona.

Pejanović Đurišić je podsjetila da je od početka agresije 95 hiljada Ukrajinaca došlo u Crnu Goru, a 30 hiljada je odlučilo da ostane. U odnosu na broj stanovnika, istakla je, primili smo najveći broj izbjeglica iz Ukrajine, što pokazuje solidarnost.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 08:19