Веселин Пејовић / Foto-autor: IVAN PETROVIC-IPE
26/11/2021 u 13:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић: Абазовић да објасни зашто штити функционере који брутално крше закон

Мада, у садашњој земљи чуда и чудеса, коју добар дио представника Владе представља, чудима никад краја, истичу у саопштењу Унипрома

Извршни директор Унипрома Веселин Пејовић позвао је потпредсједника Владе Дритана Абазовића да уради, како је рекао, једино што је етички и да објасни грађанима, међународној јавности и дипломатији зашто штити функционере који брутално крше Закон на штету "наше компаније и свих грађана Црне Горе".

(УЖИВО-ВИДЕО) Абазовић: Пејовић и тајкуни нека мене позову да пријете

Подсјећамо, Абазовић је данас у парламенту поручио Пејовићу да га позове "ако некога ко ради по закону жели да вријеђа".

Саопштење Унипрома:

Изјашњење Унипрома поводом криминалних активности државних органа, удружених по принципу подјеле посла у оквиру криминалног догађаја, дјелујући као саизвршиоци да би компанији Унипром доо правили штету огромних размјера

С обзиром на то  да током увођења стечаја од стране стечајне управе није увећана количина отпада, јасно је да су еколошки отпад, поводом којег је дошло до инцидента са владином Агенцијом за заштиту животне средине, оставили Руси тачније ЦЕАЦ (руска компанија) јер је Унипром преузео КАП у стечају тек 2015. године тако да није потребно неко огромно стручно знање да би јавност схватила да за овај отпад никако не може бити одговоран онај ко га није ни оставио. Мада, у садашњој земљи чуда и чудеса, коју добар дио представника Владе представља, чудима никад краја.  

И поред тих чињеница, Агенција за заштиту животне средине је 2016-е године донијела рјешења којим накнаду за одлагање еколошког отпада установљава као обавезу КАП АД у стечају. У немогућности да накнаду наплати од ЦЕАЦ-а а ни од КАП АД у стечају, након 5 година она мијења диспозитив рјешења дана 22.11.2021.године. У диспозитиву мијења субјекта који је обавезан на плаћање накнаде, тако што сада ту обавезу установљава на привредно друштво – Унипром доо Никшић за износ од 348.000,00 еура, а затим и рјешења за следеће године, стварајући обавезу за Унипром у износу височијем од 700.000,00 еура.

Правни саобраћај у Црној Гори не познаје такво правно насиље- да се без испитног поступка, без утврђивања својства странке, без могућности да она пружи правни отпор, та одлука се доставља Управи прихода и царина ради принудне наплате.

Извршни директор Унипрома је позвао Агенцију за заштиту животне средине да тражи објашњење, након чега је позив узвратио директор Милан Газдић, који је саслушао примједбе и неспорно у сазнању да је донијето незаконито рјешење, једноставно препоручио да се на рјешења његове Агенције има право жалбе у року до 15 дана од пријема. Жалба се изјављује његовом надлежном министарству, а даље након коначности рјешења је могуће водити и управни спор. Међутим, овдје није поента у законитом и легалном поступању, већ је очигледна намјера да се на недозвољен начин и незаконито приграбе средства у износу височијем од 700.000,00 еура, а онда да Унипром доо Никшић води управни поступак за повраћај новца који би трајао годинама. 

Тачно је да су директору Газдићу тада упућене квалификација увредљивог садржаја, као неморалном јавном функционеру, који раду незаконито, са директним умишљајем и намјером да причини штету субјекту који не може бити ни по једном основу одговоран, а како је то установљено у поменутом рјешењу, које представља правну наказу, а која је, нажалост, угледала свјетлост дана.

По пријави директора Агенције поведен је прекршајни поступак против директора Унипрома који је у цјелости и истинито интерпретирао критични догађај. Пред судом је директор Агенције изјавио да се није осјетио угроженим, а да он није правник по струци па се не осјећа ни одговорним.

Напријед изнијето представља кратак увод и интерпретацију спорног догађаја који је афирмисан у јавности путем средстава јавног информисања – у дневним новинама и на ТВ каналима.

-С обзиром да је потпредсједник Абазовић изјавио да њега позовем, пресудио без пресуде и тиме показао колико се као политичар не залаже за правне норме већ за јавну одмазду неистомишљеника,  управо га позивам да уради једино што је етички и да објасни грађанима, међународној јавности и дипломатији зашто штити функционере који брутално крше Закон на штету наше компаније и свих грађана Црне Горе- изјавио је Веселин Пејовић, власник компаније Унипром.

Како ово није први пут да се Унипрому наноси намјерна и тенденциозна штета, да је то организовано и са јасним циљем, потврдили су својим коментарима догађаја и надлежни министар, који је свјестан незаконитог поступања Агенције за заштиту животне средине, као и сам предсједник Владе, који очигледно није имао ни жељу ни потребу да се информише. Брзина његове реакције само је доказ и потврда да је на челу те криминалне дружине која жели уништити све у Црној Гори што не може да контролише и у чијем приходу не може да партиципира, нити лично нити институционално, а који је познат као особа врло упитних етичких принципа, честог стања измијењене свијести препознатог у психологији, а  који је загазио дубоко у криминалне активности како прије свега тврде његове колеге.

Да закључимо, ради јавности Црне Горе и радника у систему Унипрома, ова криминална дружина неће успјети у свом науму, чврсто смо на становишту да им нећемо испуњавати оно што би жељели и што траже. Ако буде неистина у овом саопштењу, јавно се обавезујемо да ћемо упутити извињење, као  што и раде часни људи, за разлику од њих. Позивамо их да формирају мјешовиту комисију која ће провјерити ове наводе, а да се отклоне од оваквих поступака према компанији Унипром, која није подобна за њихов наум да узимају – отимају правним насиљем и прибављају оно што им не припада и туђе је, због чега ће свима бити поднијета кривична пријава као криминалној организованој дружини.

У прилогу достављамо рјешење из 2016-е године са обавезом плаћања еколошке накнаде и рјешење којим се оно мијења на начин да се установљава обавеза за друго правно лице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:43